餐厅: 雙辣屋
资讯:

印度菜唔啱口味?得个贵字?辣到飞起?非也,只要肯瓹窿瓹罅,点会揾唔到好嘢!唔好睇佢位置隐蔽,平日午饭时间啲白领嚟到系要排队嘅。睇睇我试过嘅lunch menu 先!今次仲外卖返去慢慢影。午餐抵食之选 $70HKD (主菜一款,可加 $15 叫咖哩角)原汁咖哩鸡 Curry Chicken 印度菜入门必选,黄姜粉同椰汁香,绝非街边茶记可比拟,鸡肉嫩滑不柴皮,香而不辣。原汁咖哩羊 Curry Lamb一啲都唔骚,肥瘦适中,有明显嘅胡椒同蕃茄香,够晒惹味。椰汁咖喱牛 Beef Madras 特色之选,香味层次更丰富。椰汁反而不是主角,芫荽籽、黑胡椒和茴香籽才最突出。菠菜芝士 Palak Paneer 上次已介绍的清新素食佳肴,特制印度芝士不会觉腻!秘制烤饼 Naan紧要嘢用中文打多次——烤饼新鲜软熟弹牙,内部充满超小型气泡,口感超正,点主菜嘅酱料一流。同场加映 辣味Big Boss Vindaloo印度西南面果阿邦Goa系前葡萄牙殖民地,所以Vindaloo 前身其实系葡萄牙菜 Carne de vinha d'alhos (酒蒜腌肉) 。老实讲,食落其实系更更更浓烈嘅香料味。个人觉得辣度颇

原汁咖哩鸡 Curry Chicken

原汁咖哩羊 Curry Lamb
一啲都唔骚,肥瘦适中,有明显嘅胡椒同蕃茄香,够晒惹味。

椰汁咖喱牛 Beef Madras

菠菜芝士 Palak Paneer
上次已介绍的清新素食佳肴,特制印度芝士不会觉腻!

秘制烤饼 Naan

同场加映 辣味Big Boss Vindaloo
印度西南面果阿邦Goa系前葡萄牙殖民地,所以Vindaloo 前身其实系葡萄牙菜 Carne de vinha d'alhos (酒蒜腌肉) 。老实讲,食落其实系更更更浓烈嘅香料味。个人觉得辣度颇足,相当过瘾。但相比以上几度菜,辣度明显超多。而且网上亦有评论话属于「大辣」,所以怕辣者慎用!(感谢脑细特调lemon-limenade 解辣!)
Curry Lamb
Curry Chicken