2021-12-01 418 浏览
云川烧喺屯门有几间分店,食开红桥个间,方便泊车又性~一到繁忙时间都系要排队,但呢间店都大间,等都系大约15分钟左右就入得。🍲中酸辣薯粉(墨鱼咀,韭菜云吞) $51★★★★☆酸辣汤底好浓郁,但个人认为叫小酸辣唔太够味,起码要叫中酸,而且唔会太辣。食落汤底会有小小肉碎、酸菜,加埋个薯粉食,正!薯粉系幼身扭扭个款,唔会太淋一夹就断,Keep住QQ烟韧,我觉得比米线更好食。墨鱼咀出奇地有惊喜,份量几多同算大粒多肉,食落爽脆,有咬口。韭菜云吞就正常,冇咩特别,多韭菜肉比例少左D。🍲中麻辣薯粉(猪颈肉、猪大肠) $51★★★☆☆麻辣汤底表现唔稳定,有时好浓郁、有时唔太够味,今次食就一般般,冇以前食咁正,食落个麻辣味唔出,正番个咸味,少少失望。而讲起云川𩠌菜,莫过于猪颈肉同猪扒。个人偏好猪颈肉,差唔多每次食都必点,猪颈肉同出面一片片唔同,切成一条条,唔会太干身有肥有瘦,似系炸过,放埋落个汤底,索埋D汁食好滋味,但唔好期望佢系脆口浓边个D。猪大肠就有D失望,炆得太过淋冇哂应有嘅口感,但洗得干净唔会有阵味。🍲微酸辣米线(猪润、萝卜、猪颈肉) $61★★★★☆酸辣汤底依旧好味,米线有咬口弹牙,但个人较偏好
🍲中酸辣薯粉(墨鱼咀,韭菜云吞) $51
🍲中麻辣薯粉(猪颈肉、猪大肠) $51
★★★☆☆
🍲微酸辣米线(猪润、萝卜、猪颈肉) $61
★★★★☆
酸辣汤底依旧好味,米线有咬口弹牙,但个人较偏好薯粉。猪颈肉一如既往好味道,萝卜就炆到好淋好清甜,冇渣同埋份量多。猪润一般,偏薄身同埋有少少鞋口,应该煮得太熟。
🍲鱼汤米线(猪颈肉、墨鱼咀) $51
★★★★☆
𩠌上面讲左就唔多讲,讲番个鱼汤,汤底系呈奶白色,入口有淡淡鱼味,唔算好浓郁但配米线食都足够,咸度正常,饮落顺口,饮左大半碗汤之后都冇话劲口渴,绝对啱唔食得辣同埋清淡少少嘅人。
家乡手撕鸡
家乡手撕鸡 $38
★★★★☆
份量足,手撕鸡系一撕撕嘅,本身已经有用麻辣酱、芝麻拌左,调好哂D椒麻味,就算唔点个麻酱都好惹味。如果点埋个麻酱就系另一个风味,个辣味会明显少左,多左D酸,都几特别。
脆皮炸大肠
🍲脆皮炸大肠 $32
★★★★☆
小食黎讲炸大肠几出色,$32蚊但份量好足,两个人SHARE啱啱好。首先佢叫完即炸,所以有时要等耐小小,但每次食都系热辣辣好脆口,外脆内软,大肠入面带d脂肪,有d咬口,越咬越香,配埋个泰式酸辣酱就更惹味。

🌟总括:各款汤底都唔错,有辣有唔辣,大碗之余D𩠌又唔少,算系经济实惠!大推酸辣汤底,要叫中酸辣,惹味得黎又好食,另外推介脆皮炸大肠!每次出开黎屯门都会心思思想食呢间米线店,每隔一排就要ENCORE食,大家出开黎都可以试下。
家乡手撕鸡
脆皮炸大肠