2014-09-15 11319 浏览
星期日我们一家十人到了鹿鸣春食晚饭 , 晚饭目的主要后补中秋节。呢间酒楼我系第一次食 , 系我同事介绍 , 佢话翅好足料 , 好一流 , 所以两星期前就book 位 , book 六点钟。一早我以为间酒楼装修会比较旧 , 但一入去又唔系㖞 , 都比较光鲜同干净 , 同埋一讲留咩名都唔使睇list都已经好快带到张枱到 。坐定好 , 留意到都坐咗一半客人 , 加人有唔少外国游客。我地今次选择食千几蚊嘅套餐 , 另外叫了一个鸡丝粉皮 , 因为怕太多食唔哂。当我地落单时 , 侍应都问一句系咪要起菜 , 怕我地人未齐啲菜一上会变冻 , 呢样都几贴心。第一样上菜系鸡丝粉皮 (中) , 粉皮偏软身 , 麻酱味唔够浓 , 整体不过不失。蜇皮拼素鹅酱啼 , 起初以为素鹅系猪大肠 , 实在太相似 , 都香口 , 蜇皮无味 , 另一种我无食到。清炒虾仁 , 睇到似好油 , 但食落唔油同都几弹牙。椒盐桂鱼 , 炸粉够薄 , 鱼肉够滑 , 又大条 , 再沾糖醋酱或椒盐又系另一种食法  砂锅鸡煲翅 , 好明白点解系必食 , 除咗真系好多翅外 , 煲翅嘅鸡一般嚟讲都会系鞋口 , 但呢一只煲完后入口系有溶化嘅口感 ,

鸡丝粉皮
杂锦拼盘
清炒虾仁
清炒虾仁 , 睇到似好油 , 但食落唔油同都几弹牙。
椒盐桂鱼
 砂锅鸡煲翅 , 好明白点解系必食 , 除咗真系好多翅外 , 煲翅嘅鸡一般嚟讲都会系鞋口 , 但呢一只煲完后入口系有溶化嘅口感 , 汤都算浓味 , 不过就唔明两个包点食。
每一碗都有一疏翅 , 正
北京填鸭
北京填鸭 , 又一必食
 只鸭唔肥 , 无太多肥膏 , 唔会有油腻感觉 , 薄饼就偏厚少少 , 多吃好饱 , 但真系会忍唔住口 。
北菇扒时蔬
北菇扒时蔬 , 没有太大特别 , 正常口味 , 偏软身 , 易咬。
花素蒸饺
花素蒸饺 , 当刻忘记此𩠌 , 因为太饱啦 , 不过都食咗一件 , 好味 , 因为唔只得菜在内 , 内里重有粉丝同木耳。
高力豆沙
高丽豆沙 , 甜食我至爱 , 虽然睇落多糖 , 但唔太甜 , 一样唔油腻 , 豆沙香滑 , 都系推仲之选。

是日晚餐整体满足 , 亦好丰富 , 价格超值。
题外话/补充资料: 侍应其实都好好人 , 可能佢地习惯以前啲服务模式 , 说话听落似无礼貌 , 但佢地都会做关心或满足客人需要 , 所以有时食饭都要理解
2014-09-14
庆祝纪念