2021-08-19
Happy Friday去海港城行街鬆一鬆,見到有間韓式餐廳幾多人排隊食、門面又幾有趣幾吸引,就決定排隊試試😀 嗰日咁啱俾我哋坐到海景位,佢個海景真係無敵配埋美食超正呀😆 最後我地叫咗沙律、炸雞同炒年糕一齊食~-秘制蒜香醬油燒雞沙律沙律裏面有生菜、蘿蔔絲、大蔥絲、薄荷葉,上面有已經切成一片片嘅燒雞肉,食起嚟好方便,雞肉份量好多真係啖啖肉。沙律正好可以中和下炸雞同炒年糕嘅油膩,入口清新解膩。-奇太郎原味炸雞(配鐵板芝士)炸雞大大件、夠曬多肉,外面炸得幾脆裡面肉質仲keep到幾多汁。鐵板芝士可以話係靈魂😍 鐵板可以keep住啲芝士溶化嘅狀態,配埋炸雞食有拉絲嘅效果。我仲將芝士配埋炒年糕一齊食,味道都好正呀🧀-韓式炒年糕炒年糕可以話係我最愛嘅韓式料理之一,每次去韓國料理餐廳都一定要叫。呢款炒年糕味道比我想像中辣咗啲,但係辣得幾過癮好惹味,怕辣嘅朋友就要注意啦🌶
秘制蒜香醬油燒雞沙律
奇太郎原味炸雞(配鐵板芝士)
韓式炒年糕