餐厅: 珍珠皇宮印度餐廳
资讯:

2024-04-18 37 浏览
第一次入到嚟重庆大厦食印度野, 感觉既兴奋又紧张呀! 环境原来无想像中复杂, 地下好多兑换店同小商店, 上一层有好多不同嘅咖喱餐厅, 不过始终对周围嘅环境唔熟悉, 沿着条长楼梯上到嚟一楼, 就揾网上介绍嘅呢间珍珠皇宫印度餐厅试下先;珍珠皇宫印度系网上数一数二好食餐厅, 店内装饰充满印度嘅色彩, 有啲似返咗去七八十年代嘅感觉。印度脆米球 Paani Poori - $75脆米球系岀名嘅印度街边小食; 印度脆米球外表好得意, 系一个脆卜卜嘅波波球, 外酥内软, 里面装住八种香料同薯仔蓉, 食之前要先将印度酸梅水倒入米球内, 食落有少少酸酸辣辣, 真系一道印度特色小吃。蒜蓉虾Garlic Prawn - $138虾食落真系爽口弹牙, 好新鲜。这道菜蒜蓉不会遮盖左鲜味, 都是呢度嘅一道非常受欢迎嘅海鲜料理, 口感丰富。玛莎拉咖喱烤鸡 Chicken Tikka Masala - $118玛莎拉咖哩比较香浓, 咖喱汁偏厚, 主要用香料同埋黄姜调制, 小小辣, 肉份量都几多, 烤鸡都香口, 唔会好鞋, 用嚟配烤饼一流。蒜蓉烤饼 Garlic Naan - $30又香又软嘅烤饼系印度嘅传统美食, 食

印度脆米球 Paani Poori - $75

蒜蓉虾Garlic Prawn - $138

蒜蓉烤饼 Garlic Naan - $30
又香又软嘅烤饼系印度嘅传统美食, 食印度菜不可或缺少, 配上咖喱真系可以食好多块呀!

青柠梳打 Lime Soda - $38
青柠梳打解渴首选, 青柠亦可清清喉咙, 口感清爽, 微酸微甜, 这是一款非常清新的饮料, 啱哂用嚟解渴。

芒果优格奶昔 Mango Lassi - $42
用新鲜芒果汁配乳酪捞埋一齐饮, 饮得出明显系新鲜果汁整成, 酸酸甜甜, 好好饮。