餐厅: Theo Mistral by Theo Randall
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-09-12 5681 浏览
上次A姐带咗我去海景嘉福洲际酒店玩staycation,package仲包埋体验60分钟嘅威士忌大师班,令我对威士忌加深咗认识,而我哋仲试咗唔少威士忌添呀!但讲到海景嘉福洲际酒店,又点可以唔试试佢哋间好出名嘅意大利餐厅呢?就当奖励A姐今次staycation嘅安排,所以我哋晚餐嚟到由英国名厨Theo Randall主理嘅Theo Mistral by Theo Randall,佢虽然系英国人但有一颗意国心,听闻佢仲系Jamie Oliver 嘅启蒙大师添呀!既然咁开心,当然要饮返杯Sparkling,呢只Bottega Prosecco DOC好容易入口,作为餐前酒真系一流。坐低之后,先上咗一个面包篮,份量好多,而且味道都好好,但我哋都唔敢食太多,怕之后嘅嘢食唔落。Insalata Di Granchio E Aragosta呢个龙虾蟹肉沙律,用咗新鲜嘅波士顿龙虾同蟹肉整成,鲜味十足!配上翡冷翠茴香、火箭菜同菊苣而成嘅沙律,好好味呀!配埋头先嘅Prosecco,真系好夹!Tratare Di Tonno, Arance E Cacao超钟意食呑拿鱼嘅我哋,特登叫咗呢个吞拿鱼他他,餐厅用

Bottega Prosecco DOC

面包篮

超钟意食呑拿鱼嘅我哋,特登叫咗呢个吞拿鱼他他,餐厅用咗大量嘅吞拿鱼鱼生制作,十足足料,配上红辣椒、青瓜等等嘅配料,令到呢个吞拿鱼他他更有口感,更突显吞拿鱼嘅鲜味。

Cappelletti Di Vitello
当年我仲未识A姐,佢曾经试过独游意大利,仲话香港嘅意大利云吞系无得比,今日佢终于揾到喺香港都可以好好味嘅意大利云吞啦!呢个意大利云吞入边系小牛肉配上牛肝菌汁,牛肉味香浓,配上淡淡嘅酱汁,意外地好match好好味。我哋就配咗杯红酒Bottega Cabernet Sauvignon,有淡淡嘅黑莓果香,吊返牛肝菌同小牛肉嘅鲜味。

Arrosto Di Faraona
至于主菜方面,我哋就拣咗从来冇食过嘅珠鸡,听店员讲,佢哋嘅珠鸡唔可以太大只,又唔可以太细只,要啱啱好,咁啲肉质先会够滑。果真,呢只珠鸡真系好滑,配上独特嘅百里香同柠檬皮等制成酱汁,令味道大大提升。另外,记住连埋个面包一齐食,口感即刻丰富大增。配菜仲有加咗番红花嘅烤薯仔同劲甜嘅甜椒,千祈唔好错过。
Arrosto Di Faraona

Merluzzo Al Vermouth E Porcini
呢个焗大西洋嘅黑银鳕鱼,鱼肉无骨超滑,啖啖肉,够晒满足。另外配菜嘅分别有小萝卜同用牛肝菌、茴香同百里香整成嘅瑞士甜菜。食鱼就当然系配白酒,职员介绍Sauvignon Blanc嘅COSTA DI GIULIA Bolgheri Bianco,入口有少少酸,提升鳕鱼嘅鲜味。

Tiramisu
呢个Tiramisu系呢度嘅名物,真系好香浓同好滑,而且卖相一流,少女心嘅呢只即刻心心眼,仲要打卡影相添。

Crostata Di Limoni Di Amalfi
食到饱饱,最啱就系有啲酸野,令到自己消消滞,所以我哋叫咗呢个柠檬挞,柠檬嘅香味十足,酸酸甜甜,为呢个晚餐画上完美句号。
Crostata Di Limoni Di Amalfi

(记住Like同Share畀朋友)

2020-09-06
Bottega Prosecco DOC