同朋友聚餐想食好野,行左去尖东揾左间抵食铁板烧餐厅环境都几舒服,一入门口已经见到老板摆好多私人珍藏figure系店入边,位置好阔落咁啱我地三个人lunch时段早到,俾左房间我地我地三个人点左2个午市A餐,1个午市C餐。等紧师傅准备食材时候,先上左沙律俾我地,入边有蟹子、萝卜、蟹柳、海藻,冰菜等等,柚子醋酸味可以增加食欲。我地三个餐全程share黎食,首先黎左圣子皇。第一次食铁板烧圣子,平时食开蒸圣子皇,本身无期望,点知有惊喜。圣子皇鲜味保留到,咸味啱啱好,完全唔需要再调味,多肉汁,而且好爽口。老板仲话唔系成日都有圣子皇,我地好幸运食到,所以推荐大家拣左圣子皇先~银鳕鱼牛油味好香,皮脆肉嫩,好juicy烧大虾先将虾头ge膏用个专用器皿装住煮好,烧好虾之后再淋虾膏系上面,真系超多膏,我本身对虾无咩好感,都忍唔住食多d鹅肝多士+菠萝我本身对鹅肝已经无抵抗力,食之前闻左下,鹅肝油香味好浓,虽然外面煎到好香脆,切开原来入边仲系好嫩,食完鹅肝之后食返菠萝可以中和油腻感纽西兰羊架我地要左7成熟比较香口,纽西兰羊架臊味唔会太劲,因为脂肪同肉比例啱啱好,食落肉质弹牙,烧完加埋香草,香味

同朋友聚餐想食好野,行左去尖东揾左间抵食铁板烧

咁啱我地三个人lunch时段早到,俾左房间我地

我地三个人点左2个午市A餐,1个午市C餐。

圣子皇

银鳕鱼牛油味好香,皮脆肉嫩,好juicy
烧银鳕鱼

鹅肝多士+菠萝

纽西兰羊架
我地要左7成熟比较香口,纽西兰羊架臊味唔会太劲,因为脂肪同肉比例啱啱好,食落肉质弹牙,烧完加埋香草,香味更加突出

薄烧牛肉
师傅话牛肉要差不多烧时候先攞出黎,如果唔系会影响口感。师傅介绍3成滑口,7成就香d,根据自己爱好选择,我自己要左3成熟。因为有好多炸蒜片同葱,其实3成熟都好香口,师傅建议食牛可以点返少少芝麻酱

鱼籽蒸蛋
我地另外点左蒸蛋,竟然连埋蛋壳上,直接摆系铁板上面焗,无影响到品质,都系超滑口

蒸蛋

炒饭
师傅话用返啱啱旧鹅肝煎出黎既油炒饭,粒粒分明,落左虾干鱼干仲有蒜片一齐炒好香口,我自己略嫌干身,同行朋友就好like

炒饭

炒饭时候上埋汤,坦白讲好多间餐厅提供汤都系即食feel,呢间算系唔错,配菜好多,有南瓜,番茄,豆腐,海带,蚬,洋葱,葱等等,唔会太咸,饮完都唔会口渴

炒杂菜
太多野食同时送上,顾住食野完全无睇到师傅点炒,原来都有虾干一齐炒

当我地三个饱到上心口时候,店员同我地讲仲有雪糕。咁啱得返抹茶味,不过食落好重奶味,抹茶味唔出,不过不失

总的黎讲,系尖东地舖300蚊唔使食到个咁丰富午餐,性价比黎讲算高。钟意日本figure既朋友可以去欣赏下老板珍藏,老板好热情介绍佢心头俾我地睇
圣子皇
烧银鳕鱼