2020-11-05 442 浏览
今日去完粉岭哥尔夫球场打波,顺便喺联和墟附近食饭,经过见到呢间餐厅酒吧好似几有特色同几高级,刚刚门口又可以停到车。佢哋嘅套餐系四个course,$218 起,我相信喺粉岭区都算系高级几间餐厅之一,而佢个装修同埋气氛都有水准,所以都值返呢个价钱。今次试吓未食过嘅水煮猪手,平时炸猪手、脆皮猪手、焗猪手等都食得多,见到佢有呢个咁特别嘅水煮猪手,便决定试吓。头盘系清蘑菇汤,呢个汤几特别我都系第一次饮。清清淡淡但系都好滋味。水煮猪手最好嘅系少油加上唔热气,味道又唔会太咸,所以食多啲猪手都冇问题。因为水煮嘅关系,啲肉好林啲肉汁好索味,个猪皮亦减少肥腻感,我都食咗差唔多半份猪手皮,加上酸酸甜甜嘅酸菜,同埋佢哋独有嘅酸醋汁,令肥腻感觉更减低,可以放肆食多啲。澳洲肉眼扒,烧得几均匀,火炉控制得几好,完全做到七成熟嘅情度,令到啲肉更淋,牛肉味更香,有水准。顺便嗌左杯特色Mocktail passion ,饮落去亦系酸酸甜甜,完全帮助到减低油腻感觉,同今晚嘅猪手同牛扒好夹。

2020-11-02
等候时间
5 分钟 (堂食)