中午时份要去银行整啲嘢,搞掂时间都唔早,就买外卖返Office食。本身想买津津凉面食,但见到津津旧舖开咗间同类型嘅舖头㖞,就一于试下。下次先食番津津😝。正值午餐时段,所以都有唔少人帮衬,小店其实应该主要系做外卖嘅,但同时亦都喺舖头隔离位置,开咗几张枱叫做可以堂食,有学生妹食紧。不过天气咁热☀️,不了!由于第一次帮衬,我好认真咁睇下个餐牌有乜好食。疑似老板娘嘅人颇热情向我介绍,我就可以把握机会问佢唔同食物有乜分别,以及辣唔辣。佢都好乐意话我知,买得开心😊。近期爱上咗试辣🌶,所以对呢类麻辣、凉伴菜好有兴趣。小店定价好平,可能因为系做外卖客多。汤面同拌面平均都系$3x有交易,而且好多食物都可以自由配搭,几贴心呢。小店门口摆咗大大部雪柜喺到,相信入面𠮶啲就系透心凉系列,夏天食消暑正啊✨!店舖细细,估唔到有成三位女店员整嘢食,食物即叫即整,但都唔洗等好耐。题外话,目测厨房都算干净。老板娘劲醒目,我话个云吞要走葱,佢就问系咪即系成张单都走葱呀,而且主动问我系咪要小辣👍。🐔鸡丝凉面($26/小份),凉面系卖飞佛,必叫项目。其实佢同重庆凉面嘅分别就系加咗鸡丝,嗌佢就可以唔洗散叫麻辣手撕鸡。识得咁嗌就系因
鸡丝凉面
🐔鸡丝凉面($26/小份),凉面系卖飞佛,必叫项目。其实佢同重庆凉面嘅分别就系加咗鸡丝,嗌佢就可以唔洗散叫麻辣手撕鸡。识得咁嗌就系因为问咗老板娘,但当然散叫鸡肉就应该会多啲,而家都够食,唔算太少。
鸡丝凉面
凉面一定要自己先行搅拌好至食,除咗鸡外,配料仲有芫荽、花生、芝麻同埋青瓜丝🥒。凉面本身够冻,面质弹牙,面条偏幼身,连埋青瓜丝食,爽爽的,劲正😋!而且只辣度系BB麻辣,啱哂我。小份凉面份量够女仔食的。
鸡丝凉皮
鸡丝凉皮($30/份),一开始我怀疑凉皮同凉面嘅分别系咪只在于个面底,但老板娘话连个辣味都唔同嘅。呢个系酸酸地同埋落咗麻酱、花生酱🥜,讲到咁,就决定实测试下。
鸡丝凉皮
佢个卖相同平日麻酱鸡丝粉皮完全唔一样,食落亦好大分别。呢到嘅凉皮系好粗好大片,而且系实色、面粉色,唔系透透哋明、米白色𠮶种。口感不是滑滑的,有啲皱皮纹🙈,但无影响味道。呢个辣味比起凉面只辣稍为劲啲(但个样劲红,有点怕怕),就算唔饮水我都食到,不过偏酸辣风,我就钟意麻辣多啲。但同事刚刚相反,佢钟意凉皮多啲。
紫菜鲜汤
紫菜鲜汤云呑($20/12只),🥟招牌小云呑嘅馅肉有得拣小棠菜或者韮菜,谂都唔洗谂梗系前者啦。另外,汤底亦可以拣重庆麻辣汤、紫菜鲜汤、老坛酸辣汤、东北酸辣汤、清汤或者红油抄手。由于已经嗌咗两份小辣嘅凉食,我就决定要个唔辣嘅紫菜鲜汤清清佢~。
招牌小云吞
汤底无咩特别,偏淡,而且重芫荽味,紫菜量亦好少。不过重点系小云呑本身嘛,又几好食㖞🤤。同事最惊小云呑得层皮,但呢到系皮薄、明显食到肉馅的,而且菜粒几爽口添,唔错唔错。我认为每人6只都够食,不过擦得嘅可加$9变大份,就多8只,仲抵。再大食啲,可以加$15配埋面🤣。
总括嚟讲,我一开始只系谂住试下第间凉面嘅口味,点知变咗开心大发现,「小面站」不比津津差,而且款式仲要多啲。不过食物食到尾段都系逃不过油咗少少,辣嘢无计啦。我一定会多多支持小店💪,佢嘅小辣BB辣者都啱食!另外,小店仲有卖一樽樽自家制嘅酸菜粒定菜脯,依样亦相当出色,因为凉面入面都有落到,美味😍。
2020-06-04
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
招牌小云吞