2022-11-02 283 浏览
真系咁啱得咁桥,打风前夕又约咗同事仔食晚饭讲八卦同自high😂今次食中菜,同事仔之前黎过茶市觉得唔错,话呢间中餐系自家制品牌,所有点心都系手作真材实料,重现场即点即做,新鲜热辣。两个无饭女人叫左四𩠌一汤🤣老爷子半肥不瘦蜜饯叉烧正当同朋友研究紧呢个菜名既时候,部长就行埋嚟自豪咁介绍呢度最出名就系呢个叉烧,咁就梗系叫来试试啦。面头一层亮泽既蜜糖已经令到卖相相当吸引,叉烧系厚切,食落好松化有肉味,微微焦香,真系半肥不瘦恰到好处👍🏻 🉐香芒贵妃大虾🍤球攞碟精美,4旧大大旧既炸虾球,外层包裹住既香芒汁有浓厚既蛋黄酱奶香,好香口开胃。上面撒上少少花生碎,口感有惊喜,估唔到咁夹。我地吹水吹耐左先食第二旧,摆耐左味道都无好大影响👍🏻劲烧汁杂菌炒安格斯牛安格斯牛牛肉味重,几款唔同既菌类口感同味道都唔错,炒得香口无出水,朋友话连啲菇都有牛肉油香味👍🏻日本紫芯蕃薯浸豆苗好少见呢个做法,就贪得意试下😎紫芯蕃薯粒好甜,令到浸豆苗既汤同啲豆苗都索左阵甜味,更加鲜美。不过就咁食啲豆苗又唔会有好重蕃薯味,又几得意😜龙虾汤瑶柱海皇羹好期待呢个汤😍因为我劲钟意饮龙虾🦞汤用一个好靓既中式汤羹碗上,一打开就见面头撒左好多瑶柱

两个无饭女人叫左四𩠌一汤🤣

香芒贵妃大虾🍤球
香芒贵妃大虾球

日本紫芯蕃薯浸豆苗
好少见呢个做法,就贪得意试下😎

好期待呢个汤😍因为我劲钟意饮龙虾🦞汤
用一个好靓既中式汤羹碗上,一打开就见面头撒左好多瑶柱,劲足料。问左部长汤料有虾,班肉,带子仔,蛋白同一啲蔬菜粒…汤底无西式龙虾汤咁浓,但系好鲜甜,每一啖饮落去都食到啲爽甜既海鲜粒,真系好幸福呀!💕
龙虾汤瑶柱海皇羹

平时真系好少晚饭走去食中菜,今次呢几个𩠌真系有惊喜。后来睇返啲食评知道原来主理既师傅系日本东京富丽华多年,专为高管达人和明星服务,之后重系香港好多间米芝莲酒店同大型连锁酒楼集团做主管。经验咁丰富,唔怪得啲出品咁有特色同水准啦。
已经约好下次来试埋个茶市点心🥳🥳

2022-11-01