2022-07-04 139 浏览
又係lunch 在海港城,又試吓新嘢,呢間小清新韓系cafe , 初時以為係食簡單西式野,但原來都係多元化韓餐,即有點似港式茶餐廳,各樣都有啲,有水果三文治、有韓式炸雞、有辣炒年糕、有韓式豬手、韓式飯卷、也有意粉、蛋包飯、連部隊火鍋也有,真係估你唔到~ 可能因為熱潮已經過去,所以lunch 時間唔多人,等咗一陣就有位,我地點咗:🔸烤牛肉蛋包飯蛋包飯係果種可以到枱面切開再番轉果種,好適合打卡,個蛋都好滑,但烤牛肉就醬汁偏咸。🔸韓國蜆肉飯韓國蜆肉飯黎到好似薄撐咁樣,原來㡳將啲飯拌上韓式辣醬,再攤平,以辣醬及蔥炒過的蜆肉再放在上面,蜆肉頗大粒,但可惜沒有甚麼鮮味,連調味也較淡。反而則邊煎得香香的鮮蝦條很好吃,撈了辣醬的也很惹味。🔸濟州柑桔乳酸梳打間店的signature 打卡飲品,其車柑桔即係我地香港人講既橙,同我地一般認知既柑唔水同,將橙汁加埋乳酸梳打一起,幾fresh 🔸熱情金菠蘿沙冰同事飲這杯,也是打卡的飲品,酸酸甜甜幾開胃。整體黎講一間餐廳有晒香港人一般會點既韓國菜也算不錯,但環境就比較窄,而且價錢偏貴。
🔸烤牛肉蛋包飯

🔸韓國蜆肉飯

🔸濟州柑桔乳酸梳打

🔸熱情金菠蘿沙冰
同事飲這杯,也是打卡的飲品,酸酸甜甜幾開胃。