2020-10-22 24 浏览
大角咀舊樓重建之後,有很多新式商場同食肆進駐,越來越有蘇豪區的味道。今日放工之後,約咗朋友係呢區嘅特色小店「慶記」食晚餐。搬遷以前的名稱叫慶麵,細鋪搬大鋪,值得期待。一坐低,店員就奉上中國茶,感受到小店的熱情。我點了一客「巴東牛肋條慶麵」,湯底可以揀辣度。辣、小辣、大辣,我揀咗小辣。牛肉煮得夠晒淋,好入味,香噴噴,而且辣辣地,真係食指大動,刺激食慾。麵條好彈牙,有口感,食到雪雪聲。仲有好多配菜,例如豆卜、蘿蔔,好飽肚。朋友點了一客「香酥排骨拼滷肉慶麵」,豬扒炸得金黃色,香氣撲鼻,大大塊好有咬口。麵底配上台式滷肉,口感真係好有層次。我地仲點了兩客小食開心Share。「紅油抄手」係六粒嘅菜肉雲吞,大大粒好足料夠晒誠意,配上辣油,夠晒正宗夠晒滋味。「小籠包四隻」,上菜嘅時候仲感受到蒸籠嘅熱力。小籠包皮薄多汁,外皮唔易穿,水準之上,有驚喜。飲品都有幾多選擇,我地揀咗「凍豆漿」同埋「忌廉」。餐廳坐得幾舒服,上菜又快,今餐幾滿意。

一坐低,店員就奉上中國茶,感受到小店的熱情。

麵底配上台式滷肉,口感真係好有層次。

飲品都有幾多選擇,我地揀咗「凍豆漿」同埋「忌廉」。

餐廳坐得幾舒服,上菜又快,今餐幾滿意。