2021-05-05 149 浏览
今晚家姐请食饭,所以就下佢专程入元朗揾食。呢次试吓呢间「老掌柜东北菜」,餐厅位于元朗千色汇后面富达广埸地下。店铺面积十分大,有很多坐位,红红的墙身,配上中式布置,十分有中国特色我哋为免要等候,所以一早预订咗7:30pm 枱,7点几左右已经七八成坐满,未到8:00餐厅已接近满座了。所以真系建议大家,如果繁忙时间,最好可以预先上 OpenRice 预先订座比较稳妥我们很快已安排入座。餐牌很大本,有很多选择,又有水煮、又有扁皮鸭及各式美食。不过我们只2个人,所以决定叫些小菜,咁样可以食多几款口味。家姐喜欢食饺子,尤其系羊肉饺子,所以叫了一份京葱羊肉饺子。饺子带有少少羊肉臊味,同京葱十分夹,味道刚好,我哋都好钟意另外推荐必试辣子鸡丁及椒盐小黄鱼辣子鸡丁炒得好干身香辣而仍保留肉汁,加有炸花生,更加香辣惹味,送饭或送啤酒都一流另外要一赞,份椒盐小黄鱼,一碟有两条鱼,份量真系不少,我和家姐可以一人一条。鱼外皮香脆可口,连外面的骨都可以食埋同时又保留鱼既肉汁及鲜味正我哋仲试咗有手功菜「东北肉皮冻」,同埋酸辣土豆丝,味道也不错。土豆丝有辣有唔辣,我哋选了酸辣炒,味道都十分不错。最后,当然唔少得甜品啦结果
今晚家姐请食饭,所以就下佢专程入元朗揾食。
呢次试吓呢间「老掌柜东北菜」,
餐厅位于元朗千色汇后面富达广埸地下。

我哋为免要等候,所以一早预订咗7:30pm 枱,
7点几左右已经七八成坐满,未到8:00餐厅已接近满座了。

不过我们只2个人,所以决定叫些小菜,咁样可以食多几款口味。
家姐喜欢食饺子,尤其系羊肉饺子,所以叫了一份京葱羊肉饺子。
饺子带有少少羊肉臊味,同京葱十分夹,味道刚好,我哋都好钟意

京葱羊肉饺子

另外推荐必试辣子鸡丁
及椒盐小黄鱼

同时又保留鱼既肉汁及鲜味正

辣子鸡定
椒盐小黄鱼

土豆丝有辣有唔辣,我哋选了酸辣炒,味道都十分不错。
酸辣土豆丝
东北肉皮冻

最后,当然唔少得甜品

结果忍唔住,叫了两款童年最爱的甜品,「高力豆沙」和「豆沙锅饼」,十分完满

高力豆沙
豆沙锅饼

整体食物好多都系小时候爸爸妈妈带出街才可以食到的菜式。今次食番,真系回味无穷。
值得赞赏,食物等候时间不会好耐,而且送上枱时,都是热辣辣的,即叫即做,呢方面真系好紧要。

食咗咁多野,仲叫咗2支大啤,埋单吾使五百元,性价比都几高

下次一定要约多几个朋友来,试吓个扁皮鸭同埋水煮鱼
2021-05-03
庆祝纪念