2022-06-08
放假尖沙咀銅鑼灣呢d鬧市一定多人,反而選擇偏遠少少嘅商貿區就會舒服好多,今天來到鰂魚涌同朋友食飯,這間位於英皇道的日本餐廳,門口的裝修是日系竹林風,內裡的設計就是木系,加上淡黃色的燈光,增加了一點放鬆的感覺。 京都四色鰻魚飯 $158上桌的時候是彷彿在東京/名古屋食鰻魚飯一樣都是會以一個日本經典盒盛載著,令我頓時覺得自己身在日本,一點違和感也沒有。平時食鰻魚飯多數都係鰻魚加飯,完!沒有其他了!這個四色鰻魚飯特別之處是配搭了四色配菜,色彩繽紛,食落都開心d,有蛋絲、特別醃製過的墨魚仔、日本酸薑及日本黃蘿蔔,酸酸甜甜,特別開胃。鰻魚厚身,肉質嫩滑,鰻魚汁比例均勻,剛好用來撈飯,正!此外,還有前菜中華沙律,茶碗蒸及麵豉湯,全部都係正常水準以內,特別一提麵豉湯足料,有麵根、菇、蘿蔔等配料。整體而言是高質,同在日本食到的差不多,出色! 北海道海膽拖羅魚蓉飯 $268重點來了!日本的感覺呀!想家了!海膽鮮甜又大份,拖羅魚蓉做到十分細緻,完全係可以不經咀嚼就可以吞,丼飯是特別經過稠製的,加了薑粒令飯底更香,加少少豉油及wasabi,每一啖入口都好鮮甜,呢個價錢有呢個質素,絕對係高水準!最後仲有甜品。
京都四色鰻魚飯 $158
整體而言是高質,同在日本食到的差不多,出色!
北海道海膽拖羅魚蓉飯 $268
重點來了!日本的感覺呀!想家了!
最後仲有甜品。
餐牌: