2005-07-30
今日飲下午茶親眼目睹此事, 皆因差d被人搵老襯既韓國遊客係同我搭檯!!事緣就係韓國遊客唔識中文, 就叫左個侍應拎個英文餐牌,個特製搵笨英文點心紙,個價仲貴過食正價,例如一籠叉燒包韓國遊客order就此9.8,港人order就$4.8, 有冇搞錯,我有相為證架!!!!好彩被我地發現得早, 我地就幫佢地同經理講數,個經理都總算態度良好, 冇黑面,同我地講話係公司規矩, 佢個樣都有d 疚咎,(明搵笨), 與此同時不過個中年部長就好不滿, 因為我地識破左佢地既搵笨鬼計,佢係度發牢騷, (黑面部長:呢s 係公司規矩, 你地個張冇錯咪得囉!!!, 我同男友:咁即係搵人笨??? 部長(黑面加仇視):總之係公司規矩, 唔好多事!!!我同男友O晒咀...唔係呀嘛~~~~)黑面部長講完之後就走左去, 企係近門口位繼續仇視我地!!!經過一輪周旋,酒家同意只收2籠點心錢(佢地一共order 左3籠,一籠解蝦魚翅餃$23.9<--得減, 因為港人用點心紙冇呢樣, 冇計, 叉燒包$9.8,潮州粉果$0 <--呢籠冇收$$(因為係我地幫佢地用全中文點心紙order既!!!!總結今之問題:1. 英文餐
總結今之問題:
1. 英文餐牌價錢只有正價, 遊客下午茶時竟然都係照收比正價貴既價錢
2. 店員專登唔用紀錄卡, 將遊客港客分開, 結果係想收遊客貴價
3. 店員對搵笨行動一味回避, 揭發後態度難以接受
4. 酒家此舉實在係今香港再次蒙羞!!!!!
特製搵笨英文點心紙相片: