2024-01-22 583 浏览
女朋友系艺术爱好者,之前仲买左M+博物馆全年证。日前仲带左我去“CVIEW”@M+品尝高质嘅中菜题添🤩CVIEW装修讲究同精致,非常切合作为艺术馆餐厅的定位。而餐厅正对住维多利亚港,所以风景一流,浪漫的氛围绝对适合庆祝! 当晚餐厅做紧个$880的Tasting Menu,Menu内每一样都系我同女朋友喜欢的食物,所以就决定试下! 前菜分别有蜇头黄瓜+花雕醉鸡+镇江肴肉,虽然分量不是很多,但味道同卖相都好好!个人最喜欢系个海蜇头,非常爽口弹牙! 汤品方面,松茸炖花胶不单止够晒热辣辣,而且好足料!块花胶好厚好饱满,每一口都系骨胶原! 主菜系葱烧海参,Size非常大,而且炆得好淋好香好入味。海参系贵价食材,所以呢个套餐真系好划算! 蔬菜方面,腿片扒菜苗好好味,可惜得太细兜,边够喉呀! 之后的松子鸡米鲍粒锅巴原本以为好大份,但原来系卖相精致的小食。锅巴米饼好香脆可口,里面的配料好足好正! 蜜豆河虾仁系经典江浙沪菜,呢度做得非常正宗,特别一赞系蜜豆真系好甜好爽口,同河虾仁好夹! 小笼包肉馅饱满Juicy,而且皮好薄,好彩每人有两只,否则女朋友可能会抢埋我果只去食! 甜品系造型100分的拔丝苹果

蔬菜方面,腿片扒菜苗好好味,可惜得太细兜,边够喉呀!

甜品系造型100分的拔丝苹果,精致到根本唔舍得食啊!

总结,女朋友安排的呢餐饭非常好,强烈推荐!
  • 葱烧海参
  • 拔丝苹果