2011-08-23 36 浏览
好耐冇寫過食評,趁住呢幾日假期便將自己所食的 POST 上來吧。行入 The One ~ 發現原來佢在地庫係有兩層的,分別是 LG1 和 LG2。平時在 The One 好少會落去,但今日被我在地庫第 1 層見到呢間特色既蛋糕店。在傳單上,她寫上蛋糕是來自德國的。其實,我對德國蛋糕認識不深... 對於我來說,好吃便行了。本人好怕 d 甜到漏既蛋糕,而友善的店員為此亦推介了其中兩款蛋糕給我: 1. 紅草莓蛋糕, 2. 蘋果批肚子餓到極點既小傻,第一件事便立刻吃紅草莓蛋糕。佢上面有一層脆粒 (我唔知佢個名... 好似人地 apple crumble 上的 crumble) ~ 上層既 texture 比較硬,但下面的蛋糕較為鬆軟。而且,佢既紅草莓亦都好足料,食落去啖啖肉。味道亦不會太甜,好香草莓味。因為佢唔溜,所以好快便被我 K.O. 了。在店員推介下 (買滿 $50 有 $10 OFF),我就外賣了另一個蘋果批。呢個我真係極度讚好... 首先,佢面層既蘋果係好足料,約有 10 片左右,以 $38 呢個價位真係好抵。佢既蘋果批係屬酸酸甜甜的一類,在配上較甜的提子乾,真係好得。紅草莓蛋糕是軟

正 -- 紅草莓蛋糕
精緻的外賣盒
蘋果批 -- 酸酸味味,好好食﹗
在店員推介下 (買滿 $50 有 $10 OFF),我就外賣了另一個蘋果批。呢個我真係極度讚好... 首先,佢面層既蘋果係好足料,約有 10 片左右,以 $38 呢個價位真係好抵。佢既蘋果批係屬酸酸甜甜的一類,在配上較甜的提子乾,真係好得。紅草莓蛋糕是軟身的,而呢個蘋果批就較濕潤... 那種酸酸甜甜既蘋果汁滲進蛋糕層內,食落去感覺好清新。在香港,好少會食到呢種味道既蛋糕。必再 encore ﹗

如果你都唔係好鍾意食太甜既蛋糕,真係不容錯過。當然,好甜者既.. 亦都會有其他選擇的。
雲呢拿, 朱古力泡芙
最後又忍唔住再追加個泡芙。個人黎講,佢細細粒,一口食一粒都唔錯。皮簿, 又唔會太硬。而 d 雪糕亦不錯。
宣傳單張
最後就影埋佢地既宣傳單張,依家買滿 $50 有 $10 off。呢個價位係值的,買完件 Cake 去樓上睇戲都唔錯。聽說佢地都有在團購網站做 offer。不過,我諗到呢個食評出街後,個 offer 應該完結了。

見到 'The One' 既地庫人流實在不多,或者唔係好多人知有呢一層既存在。不過,我係 LG1 真係見到有幾多唔錯既食肆。希望日後會多 D 人識去。
外卖自取
精緻的外賣盒