2019-03-13 2299 浏览
家乡的味道系将军澳睇完戏,见天气又冻,于是揾咗间打边炉,不过今次唔系食鸡煲系食鸭煲。而呢间小店最特别系客人面前个镬揾葱同蒜现炒,炒完食晒啲鸭就可以落汤打边炉!一坐低,职员就摆咗𠮶调味盘系枱,都有9种野简,对于小店来讲嘅选择都系比较多。当我地落左单之后好快温完嘅鸭件同埋葱蒜就想上枱喇! 首先职员系个获到落啲油,跟住就落大葱同蒜爆香,之后就将问好咗嘅鸭件到落去,炒咗阵好快食得😼 鸭味香浓,易咀嚼,装汁香甜,好有家乡鸭肉嘅味道。当食晒个镬嘅鸭之后咁就可以落汤开始打边炉啦!佢地呢间啲火锅配价钱同出面差唔多,但佢份量都好多。我同fd食真系好饱。打边炉一定要食牛,于是我地嗌咗美国肥牛同黑毛猪五花腩,肥牛肥脂唔够多,口感咬落爽口。至于个五花腩真系好正,肉质嫩滑,食落油脂感同带有好浓郁嘅猪肉味,唔会有冰鲜嘅感觉。五花腩皮边好可口弹牙。见到呢间有好多好特别嘅饺子,全部自家制,决定食啲独家嘢,又想乜都试啲,于是嗌咗招牌三拼饺,咁可以食三款饺子。自家制嘅饺皮滑饀靓,一碟一共9只饺,分别系韮菜饺、黄金饺同黑松露鲜虾饺,最爱系入面有大大只嘅鲜虾,配埋香浓嘅黑松露酱嘅黑松露鲜虾饺,真系好掂好好食😋😋而黄金饺嘅入面
家乡的味道

见到呢间有好多好特别嘅饺子,全部自家制,决定食啲独家嘢,又想乜都试啲,于是嗌咗招牌三拼饺,咁可以食三款饺子。自家制嘅饺皮滑饀靓,一碟一共9只饺,分别系韮菜饺、黄金饺同黑松露鲜虾饺,最爱系入面有大大只嘅鲜虾,配埋香浓嘅黑松露酱嘅黑松露鲜虾饺,真系好掂好好食😋😋而黄金饺嘅入面系粟米碎粒,都系好特别架🙈

午餐肉系四分一切片,硬实得嚟有少小弹牙嘅口感,肥肉少唔太油。

豆腐系大盒嘅盒装豆腐,唔驶担心唔滑,开咗1x6,易放入口,而且落锅捞起唔易散。

南瓜片,好新鲜,切得好均匀,厚薄啱啱好,好易放入口,落锅亦好快熟。

芋头经过油炸先上枱,所以好香口。

稻庭乌冬有两饼,乌冬弹牙嫩滑入味。

特别一提,餐厅入面仲有房可以bk,啱晒一大班人打边炉同倾计聚会。
  • 招牌三拼饺