2006-06-28 7 浏览
是夜要到小學開舊生會會議,要由元朗去到土瓜灣,車程都好遠,所以一夠鐘放工就動身。好彩事前有做過資料搜集,所以唔駛嚮街度茫茫然唔知去邊度醫肚。睇到openrice好多食家嘅好評,咁就一枝公試一試。地方比較細,屬小本經營。老闆兩公婆打理門面,都應付裕如。我根據餐牌上所寫嘅招牌菜,叫咗沙茶麵同五味卷。沙茶醬好香,但又唔會太辣,不過麵就煮得太耐,淋哂。配上鴨腎,爽脆中帶上香濃嘅沙茶醬,別有一番風味。五味卷係用腐竹包著糯米、馬蹄、豬肉再落鑊炸,所以食落好香口,加上馬蹄嘅爽同糯米嘅煙韌,令整個五味卷富有口感。食香口嘢係有代價嘅,就係做咗成晚“口臭”仔(佬)。幸好我是夜冇去搵阿K,如果唔係實收到好多投訴。價錢方面實在抵食,一碗沙茶麵十五蚊,五味卷八蚊,已經食得好飽。如果在土瓜灣區附近活動嘅,可以一試。