多年来我是潻好运粉丝,常向朋友推荐。海外有朋友来香港都带他们去食,食后都是大赞。这间在北角的去过多次。四个月之前食过,那时点心质素还好好,服务态度也不觉有异。但今天中午去食,食物水准忽然是一落千丈,唔得。服务亚姐态度懒理不在话下,最替潻好运个名可惜的是,点心何解忽然差咗咁多。先讲茶,给的第一壸茶只是暖。之后叫加水,攞咗个壶走就冇咗件事,要问几次先有人攞返嚟。讲到点心就更令人失望,萝卜糕,极其量是微微暖,跟以前新鲜热辣差很远。最出名的叉烧包,包身做得较硬,里面的叉烧是大大旧带肥肉带筋,其中一只再加一条毛,汁液如浆糊,唉!次次都食既酿尖椒,今次既鱼肉似是落太多粉,质感差又冇乜味。咸水角很油,里面的肉碎细似粉又干。春卷也很油,馅除了食到太咸之外就唔知系咩嘢。煎堆馅又是不知所谓。连出名既马拉糕也是发得过松,好像是太多发粉,而且份量细咗。潻好运多年的名气得来不容易,点解忽然搅到咁?可惜!

2019-04-28
等候时间
10 分钟 (堂食)