2017-09-01 974 浏览
试过几次又一城间安南,好好食!知道佢哋有一间副线安南小馆响元朗Yoho Mall, 去开揾朋友就约埋一齐试!都几唔错woh, keep 到水准。不过可能呢间地区问题,啲嘢系平啲但细碟啲。不过份量少就可以试多啲唔同嘢 lo! 今次我哋4个人食到超饱 餐厅落单时推介我哋饮呢个越式清补凉。佢话系越南师傅特别调配嘅,有热有冻,系必点饮品!清补凉大家可能都有喝过,但这杯冰冻越式清补凉为我带来惊喜,薏米、莲子配上凉粉,加上龙眼肉,实为消暑佳品。猪颈肉经过炭烧,火口刚刚好,肉边有微许㶶,但增加了香口度。沙律颇新鲜。份量充足,软壳蟹香脆,米纸卷皮薄,不黏牙。配料充足,点上特制酱汁更好吃。本身不太好凉瓜,只觉得冲绳凉瓜能放入口。但这份凉瓜炒蛋,吃了一口后,竟有著冲绳的质素,有点惊喜。这个香葱鸡有点似海南鸡但有葱味,不过不失。咖哩牛筋腩份量足,牛筋腩够软,薯仔十分好吃,配上法包十分开胃,我们也忍不住加点白饭。最后当然唔少得甜品。我哋拣咗芒果薄饼。薄饼上面嘅系椰子雪糕,雪糕好香滑,甜品不太甜很好。

越式清补凉

炭烧猪颈肉沙律

软壳蟹米纸卷

金蒜凉瓜炒蛋

这个香葱鸡有点似海南鸡但有葱味,不过不失。

堤岸香葱鸡

南越咖哩牛筋腩配法包