明閣 (鷹君中心)

Ming Court (鷹君中心)
餐厅: 明閣 (鷹君中心)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-09-27 1879 浏览
9月中庆祝妈咪生日,openrice 睇到湾仔明阁可以接受12人订位,一行11人拣左妈咪最钟意食既中菜。头盘先食明阁三小碟, 果然无令人失望。醉鲍鱼、酱烧乳猪件同开心果茸醋香柚皮拼出三小碟。醉鲍鱼冻上, 用上干冰出烟,效果好靓妈咪好钟意!桂花蚌好爽口。酱烧乳猪件脆卜卜, 够香口。妈妈就最喜爱食柚皮, 开心果茸+柚皮配搭新颖, 食落好似食紧肉咁, 口感好特别~跟住饮浓汤花胶鸡丝汤羹足料炮制, 花胶补左骨胶原, 仲要配埋薄脆, 非常窝心,有秋天食蛇羹既感觉。主菜之一大花虾系新鲜游水花竹虾,系九月份嘅 chef recommendation, 手掌咁大只,竟然有9重煮法。我哋就拣咗避风塘同埋上汤焗既煮法, 避风塘香口少辣, 上汤煮法带出大花虾鲜味, 一人一只好满足。个人最喜爱醋香黑豚肉, 望落去似咕噜肉, 一食就停唔到口, 因为佢唔太酸, 但好香醋味,黑豚肉煮得刚刚好, 好有咬口。小朋友大人都钟意。再黎明阁招牌炸子鸡, 同一般去饮宴既完全唔同, 外脆内香, 香酥莲藕片做我好好品油。炸子鸡皮入口即溶,鸡肉够juicy, 半只有D唔够,想添食, 不过都系留肚食甜品。我地点左黑糖姜汁日本3.6乳奶

我地点左黑糖姜汁日本3.6乳奶冻、栗蓉煎堆仔同金丝蛋散。个奶涷不得了, 好滑奶香, 甜度适中。至于煎堆仔同蛋散怀旧甜品, 妈妈话其他地方好少食到咁好。

值得一提, 明阁果然系米芝莲级数餐厅。服务员一入门口已经好有笑容, 坐低落单又有叫客人个名, 仲详细介绍唔同菜式。期间不打扰客人进餐, 又频密斟茶同换碟收碟, 妈妈大赞全晚都饮到热茶。

有庆祝活动,推介湾仔明阁比大家。

明阁三小碟
浓汤花胶鸡丝汤羹