剛剛去完台北,但番到香港冇幾耐就掛住台灣美食,尤其係台灣牛肉麵同滷肉。上OP望下,發現原來香港都唔少台灣菜,就趁假日出黎覓食啦~六両三,小店位置超方便,近Isquare同新港中心,食飽飽就有氣力去shopping。小店由門面設計到室內裝潢都充滿台灣味道。門外有2張木長凳,可以俾大家打咭影下文青相😁聽店員介紹,老闆係係陽明山學師架~同行男朋友鍾情台灣紅燒牛肉麵,於是揀左川味紅燒三寶牛肉麵。個細麵幾彈牙,紅燒湯底同平時食開嘅唔同,充滿濃郁嘅牛肉味,湯底特別清,無任何味精。小店牛肉麵嘅髓係D牛度,三寶有牛腱、牛筋和牛肋條。牛腱厚身啖啖肉,完全冇鞋口,肉質淋身而肉味濃郁。牛肋條口感超豐富,肉質好juicy,男朋友推介!而我就大愛牛筋,淋身得黎有咬口,超入味😋滷肉飯就食得多,滷肉伴麵就未食過,一於試下先。滷肉粒肥瘦平均,燘得夠入味,肥而不膩。必須要推介嘅係佢個粗麵,配上滷肉汁係超夾,麵質硬度剛剛好,麵香得黎超彈牙。原來滷肉伴麵可以咁好食😝我以為自己係台灣食緊野呀~我配埋個滷豬腳一齊食,完美組合呀!豬腳充滿⻣膠原,豬皮爽口。而滷水溏心蛋個溏心凍凍的,個蛋有酒香,食落去有驚喜呀🐣以小店嘅食物質素同價

同行男朋友鍾情台灣紅燒牛肉麵,於是揀左川味紅燒三寶牛肉麵。

滷肉飯就食得多,滷肉伴麵就未食過,一於試下先。

我配埋個滷豬腳一齊食,完美組合呀!

以小店嘅食物質素同價錢黎講,性價比超高呀~大家如果鍾情台灣牛肉麵、滷肉,唔洗飛過台灣啦,尖沙咀就有得食啦!
2019-04-28
午餐