餐厅: 良記餐廳(老鳳冰室)
资讯:

星期六经开深水埗,谂住深水埗多美食,特登上黎搜寻下,见呢间卖相唔错,最后特登去揾间黎试下。当日一点左右去到见门口有几个人等紧,都照拎飞等,等左10分钟左右就有位,咁啱前面果枱同我一样都系3个人,首先入到去见到有张四人枱,前面果枱走左埋去,个侍应阿姐叫佢地唔好坐果张,坐入面张卡位,咁我地咪自然走去坐张四人枱,点知一坐低阿姐又话叫我地坐返入面张卡位,因为前面果枱话唔坐⋯当时我已经觉得间野安排坐位好差,人地唔坐就比我地坐呢句真系好难听,仲要一句唔好意思都无算啦,反正都无得拣,咁我地就入左最入近厨房隔离张「卡位」,一见到个位就明点解上一枱唔坐,果个根本唔算卡位,有一张卡位嘅凳但系两个人坐会劲迫,对面就系坐圆凳(因为对面系走廊),一埋去阿姐呼喝就话「两个坐入面一个坐出面」,因为我另外两个系男性朋友,佢地自然让我坐卡位果边,但如果坐多一个男人入黎又会好迫,所以佢地两个想坐走廊果边,但系凳又得一张。跟住我就燥底问阿姐一句「你想我地点坐呀?」,果度啲阿姐真系「唔话得」,即刻中气十足应我,「得啦得啦!比隔离张卡位你地呀!」我真系未去过一间餐厅到我发火出声佢都依然「未惊过」咁嘅态度回应我最后坐左隔离张真正

最后坐左隔离张真正嘅卡位,我地叫左两个午餐,一个芝士猪颈肉捞丁,饮品果度又落错,同佢讲又唔认衰,悔悔气气就换返杯啱嘅俾我哋

先黎嘅系我嘅芝士猪颈肉捞丁,芝士味浓,卖相都唔差,连一块厚多士$48,不包饮品。当我食到一半,发现朋友果两个午餐仲未到,连啲侍应阿姐都望下我地张单,我朋友就好声好气问阿姐「个午餐仲要等几耐?我地唔够时间食喇,一系求其转一个饭比我地啦」
个阿姐就嗌入厨房问两个午餐F得未?个厨房佬好大声嗌出嚟特登讲比我地听「烧春鸡要烧架,同人地讲至少要等15分钟」,个阿姐又再语气唔友善同我地讲「我地系即叫即烧架,所以要等」我即刻大声同我朋友讲「嗱!一阵试下系咪即烧喇」点知个厨房佬仲继续驳「烧春鸡梗系要等耐啲架啦!唔系点叫烧呀?」我朋友听完即刻著火,大叫取消果两个午餐,净计饮品,或者照计两个午餐价钱,钱我地照比,不过两个餐唔洗黎!啲阿姐听完都一啲歉意都无,真系帮我地改返两杯饮品价钱

我真系未去过一间茶餐厅啲态度差到连厨房果个都会出声话啲客,相信连「澳牛」都做唔到!