2016-03-02
夜晚冇煮飯,叫埋街坊一行五人入咗嚟食嘢。其實呢間嘢應該都開咗幾耐,不過surprisingly Openrice 竟然冇listing 要我申請。原諒我由於已經過咗兩三個星期,已經唔記得清楚d 價錢。先來椰青,唔係最嫩因為d 肉好厚,不過都甜嘅,ok小食拼盤(冇影sorry),有蝦餅、豬頸肉、春卷、雞翼。其中豬頸肉好好食,甜中帶辣,外面燒得脆脆地而裡面軟滑多汁;春卷就麻麻地,唔脆而且d 餡好似放咗一陣唔新鮮;雞翼已經冇乜印象;蝦餅大大件有蝦味,好食。軟殼蟹青芒果沙律,軟殼蟹微熱唔脆,個汁偏甜,我覺得一般。冬蔭功湯,又蝦又菇非常足料,酸就夠晒酸,不過我個人prefer佢再辣D。份量亦唔太夠,五個人五小碗已經冇乜淨。炒通菜同炒飯兩樣都稍為偏鹹,不過我個人比較重口味所以冇問題。兩碟都好香,尤其個飯係食到唔停口,亦唔會炒得太油。明爐烏頭,酸酸辣辣非常清新,個湯底喺酸辣以外又帶少少清甜,同條魚非常夾。呢條份量亦唔少,五個人係咁夾都夠。好食,係呢餐豬頸肉之外最好食嘅。總括嚟講,家庭式小店,泰國人主理,平平地每人$110,係堅尼地城一堆西餐中嘅一個唔同d 嘅選擇,唔錯。
先來椰青,唔係最嫩因為d 肉好厚,不過都甜嘅,ok
軟殼蟹青芒果沙律,軟殼蟹微熱唔脆,個汁偏甜,我覺得一般。
明爐烏頭
泰式通菜
椰青
軟殼蟹青芒果沙律
泰式炒飯(豬肉)