2021-06-08 77 浏览
咁今日呢就嚟到观塘一间私房菜,好耐冇试过食咁有特色嘅间私房菜啦。今晚呢一餐除咗系特别之外做十分之丰富,融合左中菜特色同埋中西融合嘅创新煮法,好值得一试!首先就系先来一个头盘,茶熏流心蛋罐鱼子酱配厚切茄子!呢个绝对系一个几豪华又开胃嘅头盘,最令我惊喜嘅系𠮶个茄子唔系以前一般食落嘅口感,口感好特别亦都好清新!值得一赞!跟住再嚟就系有两个唔同嘅汤,分别系元忠炖哈密瓜螺头黑豚肉汤,同埋川贝陈皮海底椰鳄鱼肉汤!系咪听落都好健康呢,螺头嘅鲜味好浓,配埋哈密瓜,清新又清甜!鳄鱼肉汤相信对好多人来讲都唔陌生,因为本身就系好健康而且仲有药用功效,味道仲好好添!然后当然唔少得今晚嘅主菜椒盐猪肺,茶王熏鸡,仲有条靓靓香煎海鱼。椒盐鲜鱿大家就食得多,椒盐猪肺相信大家唔系成日见到,小弟都系第一次!无腥味,好爽口,配椒盐真系冇得输,相信配番罐啤酒真系纯配!海鱼剪得好香脆又唔肥腻,茶王熏鸡都系好香脆仲要香口唔肥腻系好考功架,呢度嘅师父就尽显功架!最后仲有西班牙黑毛猪配福建莆田米粉,呢种米粉好特别,好幼好好食,又唔会食济,西班牙黑毛猪好香猪肉味,沟埋一齐唔会太溜,出色!当你以为咁就完嘅时候,其实中菜又点少得饭后甜品,

当你以为咁就完嘅时候,其实中菜又点少得饭后甜品,驰名汤丸登场!