獅叔

Shiok Restaurant by ATUM
开头仲谂紧点解会叫狮叔🦁呢个咁特别既名,跟住先发现原来系马来西亚🇲🇾既俚语,系”好正”咁解,就勾起我既好奇心试下🤩 结果真系名副其实咁正🤤 啲野食既配搭几特别同有心思,惹味又好食😋 而装修就以sharp醒有活力既橙色🟠、黄色🟡同绿色🟢为主,行玩味复古风格,有好多搞鬼既poster同t-shirt, 几chill😍(5 😍 系满分,🤩系半分) 槟城虾面渗渗 🦐🍜 - $118 (好味指数:😍😍😍😍)一上枱就见到4只鲜甜爽口既大虾🦐,全部都剥左壳既,啖啖肉咁几正🤤汤底🥣清澈,用左虾壳🦐、虾头🦐同骨头🦴去熬煮,色泽光亮,味道鲜甜又唔会漏,另外个面底系渗渗,即系油面🍜同米粉,虽然两样都索汤,但感觉唔同,口感会丰富啲~ 配料方面就有清新爽口既芽菜、香口绵密既鸡蛋🥚、酥脆索汤🥣既油炸鬼同埋脆卜卜既虾片🦐,连埋浓汤🥣一齐食都几唔错~咸蛋黄肉松薯条🟡🐷🍟 - $68 (好味指数:😍😍😍😍😍)咸蛋黄🟡配肉松呢个组合真系无得顶😍 个蛋黄酱🟡软滑creamy,又酸酸甜甜咁,同时有少少咸蛋黄🟡独有沙沙地既口感,另外仲有啲一粒粒既咸蛋黄🟡喺面头tim~ 同时亦都有好足料既肉松🐷,味道松脆酥香,甘甜又有咸香,同咸

(5 😍 系满分,🤩系半分)
槟城虾面渗渗

槟城虾面渗渗 🦐🍜 - $118 (好味指数:😍😍😍😍)
咸蛋黄肉松薯条

咸蛋黄肉松薯条🟡🐷🍟 - $68 (好味指数:😍😍😍😍😍)
咸蛋黄🟡配肉松呢个组合真系无得顶😍 个蛋黄酱🟡软滑creamy,又酸酸甜甜咁,同时有少少咸蛋黄🟡独有沙沙地既口感,另外仲有啲一粒粒既咸蛋黄🟡喺面头tim~ 同时亦都有好足料既肉松🐷,味道松脆酥香,甘甜又有咸香,同咸蛋黄🟡真系相得益彰有double咸香~ 薯条🍟炸到金黄香脆,里面口感绵密,配埋个酱更加香口惹味,好食😋
炸鸡配猫山榴莲酱

炸鸡配猫山榴莲酱 🍗 - $88 (好味指数:😍😍😍😍😍)
炸鸡🍗既炸皮够薄,表皮酥脆唔会㶶,里面肉质细致嫩滑,几juicy,鸡味🐥几香浓唔会有雪味❄️ 配埋个猫山榴莲酱真系不得了,榴莲fans一定要试下呢个🤤 无谂过只系酱都可以有咁香浓既榴莲味,味道香甜,沾少少食都齿颊留香,同炸鸡🍗既味道都好夹,令到整体既味道再浓郁啲👍🏻
马来汤肉骨茶

马来汤肉骨茶 🇲🇾🍖🥣 - $118 (好味指数:😍😍😍😍)
另外小编叫左肉骨茶🍖☕️试下~ 主要以中药同香料煲成,里面有当归、党参、桂皮、川芎等等,马来版🇲🇾既就加埋黑酱油,可以令到啲猪肉🐷色泽透亮诱人,脂肪、肉同中药熬炖而成既汤底🥣,甘甜带有咸香,温润有余韵~ 另外猪骨🍖既份量都几多,肥瘦适中同埋猪味🐷几重,旁边配左香甜醇厚既黑酱油可以蘸,仲有埋爽滑既金菇菜、清香既豆卜同埋香脆既油炸鬼,感觉几满足😌 如果味道再浓啲就更加好~
咖央雪油烤多士

咖央雪油烤多士 🧈🔥🍞 - $58
个咖央酱系以以椰浆🥥、斑兰叶🌱、鸡蛋🥚等等制成既,质感醇厚,味道清新香甜,配埋软滑有咸香既半融牛油🧈,层次更加丰富,口感更加湿润~ 连埋烘到金黄有焦香既多士🍞一齐食,虽然邪恶😈但系满足😌

好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩