餐厅: 御泰坊-泰越菜
资讯:

因已有好一段时间都无同好朋友见面喇,而他们亦喜欢食泰国菜,所以小妹我就提议去之前食过,觉得出品相当唔错,可以推介畀朋友食,喺观塘apm嘅「御泰坊-泰越菜」食晚饭!一去到,好朋友话因我之前嚟食过,应该知道边样比较好食,所以就交畀小妹我去点菜!首先嚟嘅系鲜虾扎肉米纸卷,材料相当足料,所以每件都胀卜卜咁,再配埋酸酸甜甜嘅酱汁一齐食,真系非常开胃清新呀!蒜蓉炒上素「就咁睇」个色泽卖相以为系好咸,点知食落一啲都唔咸,值得一赞!鲜菠萝鸡柳炒饭系去食泰国餐基本必叫㗎,因除咗卖相吸引之外,猪肉松、腰果同提子干嘅份量超级足料,差唔多舖满整个饭面,我们要用匙羹扫开啲啲先可以影到芳香惹味嘅炒饭,再夹埋粒粒提子干同腰果一齐食,令到口感更加丰富,真系好正呀!原只泰式卤水猪手卤得非常入味,肉质极之松软嫩滑,完全唔会有硬实实嘅感觉!因我们都系比较钟意食酸甜惹味嘅味道,所以炒粉面方面,我们都系拣咗酸酸甜甜嘅泰式鲜虾金边粉,金边粉炒得都几够镬气同好干身,食落唔会好油腻!香芒腰果炒牛柳粒嘅牛柳粒肉质相当鲜嫩多汁,而且份量系超多同有原件都几厚身嘅芒果果肉,所以食落感觉特别香甜清新!到咗今晚主角中嘅主角海南鸡「半只」出现喇,鸡皮嘅色泽相当金黄,肉质极之鲜味嫩滑,而且超肥美大只,就算系半只都差唔多好似一只咁,最好就系无骨,食落「啖啖肉」咁,真系超正呀!越南咖哩牛腩牛筋嘅咖哩汁非常惹味浓郁,浓稠度亦调教得恰到好处,唔会过稠或过稀,牛腩嘅份量都几多,而且好腍好入味!原只烧鱿鱼烧到啱啱好,所以肉质相当爽滑弹牙,绝对唔会因烧到过度干身,而变成好似「𡁻香口胶」咁!

除咗食物出品值得赞赏之外,另外有个女经理亦特别值得一赞,就系佢嘅态度非常亲切有礼,而且笑容满面!
鲜虾扎肉米纸卷
蒜蓉炒上素