2021-11-01 517 浏览
一講起打邊爐,身邊好多朋友都推介火鍋撚,話一定要試試,聞名不如見面,就book左中環呢間分店睇下係咪甘高質!餐廳比人感覺好復古,有似入左古代的酒館一樣,最吸引係佢的playlist,係細細個成日聽的歌!而佢食物選擇非常多,真係睇到眼花撩亂!酸菜白肉鍋味道同台灣的無老鍋好相似,入口好夠酸,因為之前食過另一間酸味唔太出,呢個就好岩我口味,特別開胃!蜂巢豆腐白湯鍋相比起酸菜白肉鍋,個人更鐘意呢個湯底,湯底加入左牛奶豬骨人参同一d中藥配料,入口好香滑鮮甜,附有的蜂巢豆腐同鴨血吸收哂湯底精華,好滋味!火鍋撚御用手切肥牛(小)貌相好似一座火山,肥牛雪花分布平均,牛味好夠,好軟滑!鮮牛黃喉(半份)黃喉第一次食,好有驚喜,淥一陣就已經食得,入口好爽脆,建議唔使點醬汁就甘食佢的鮮味!桂花蚌(半份)桂花蚌睇個貌相就知好新鮮,切得都幾大塊,唔會好似其他餐廳切得好細塊,入口好有咬口好鮮甜!蜂巢牛肚(半份)牛肚應該事先滷過,顏色比較深,入口相對較有牛味,亦好爽嫩!龍蝦湯爆漿牛丸(半份)牛丸好爽脆彈牙,龍蝦味好幾重,唯一美中不足係唔夠流心!瑤柱干貝滑(半份)份量可以整到大概6-7粒,瑤柱同干貝都幾多,食落好爽口,

酸菜白肉鍋
蜂巢豆腐白湯鍋

火鍋撚御用手切肥牛(小)
貌相好似一座火山,肥牛雪花分布平均,牛味好夠,好軟滑!

鮮牛黃喉(半份)

桂花蚌(半份)

蜂巢牛肚(半份)
牛肚應該事先滷過,顏色比較深,入口相對較有牛味,亦好爽嫩!

龍蝦湯爆漿牛丸(半份)
牛丸好爽脆彈牙,龍蝦味好幾重,唯一美中不足係唔夠流心!

瑤柱干貝滑(半份)
份量可以整到大概6-7粒,瑤柱同干貝都幾多,食落好爽口,鮮甜美味!

營養綜合菇(半份)
打邊爐一定唔少得菇,包括有金菇雞髀菇鮮冬菇美白菇同鴻喜菇,份量岩岩好2個人食!

水蜜桃沙冰
水蜜桃味好夠,就算飲到底都仲係keep到水蜜桃味,好解渴!

臨最尾仲會贈送腐竹雞蛋沙冰,用古代的酒杯裝,感覺飲的唔係沙冰而係酒,賞心悅目!整體感覺好高質,價錢對得住食物質素,不愧甘多人介紹!