《顺酸辣粉 - 屯门》其实果日lunch食完pancake,夜晚我同妈咪都仲系留左喺屯门食dinner🤭揸车去左一个好多小食店同餐厅既小区,原本想食果间有人气窝夫既日式食店,但由于人太多啦,我地转移阵地去左试啲小店食米线酸辣粉🤣纯粹系行过见到门口放左个装住凉菜既雪柜好吸引就入左去😉💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $34 配菠萝七喜$14佢呢度用既红薯粉系较为粗身的,咬落弹牙都口感,个酸辣粉既口味唔似系食重庆果种麻辣,佢反而系偏向香辣的加上酸菜调味,粉入面啲肉碎都唔少的,整体黎讲三十几蚊都真系几街坊价,怪不得晚市外卖做唔停手💁🏻‍♀️麻酱冷面 $30 配冻雪咖啡 $14对比酸辣粉黎讲,我会觉得佢个麻酱冷面口味偏向淡口少少,麻酱食到个白芝麻同一种好creamy既酱料沟成,都几香的,不过略嫌唔够重味,但酱汁够多,可以拌匀整个冷面,个面质都偏向弹牙,食落清爽唔腻,啱晒夏天热辣辣时无胃口,想食啲凉凉地既野💁🏻‍♀️凉菜三拼 $40我地都算系比佢个凉菜柜吸引到先黎食酸辣粉的😂佢全个柜都放住已凉拌好既小菜,种类有成十几款,有手拍青瓜🥒、麻辣鸡翼尖、海带丝等既菜式,单一口味叫又得,三拼又得,份量都算够食架😏今次我地点
《顺酸辣粉 - 屯门》

💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $34 配菠萝七喜$14

💁🏻‍♀️麻酱冷面 $30 配冻雪咖啡 $14

💁🏻‍♀️凉菜三拼 $40

我地都算系比佢个凉菜柜吸引到先黎食酸辣粉的😂佢全个柜都放住已凉拌好既小菜,种类有成十几款,有手拍青瓜🥒、麻辣鸡翼尖、海带丝等既菜式,单一口味叫又得,三拼又得,份量都算够食架😏今次我地点左莲藕、土豆丝同拍青瓜三拼,喜欢食爽脆口感的话我会推荐凉拌莲藕同土豆丝,口味比起平日出面食既无咁咸但都几辣下架🤭不过个人觉得佢无乜香精既味道,食完都唔会口干,系一啲好街坊家庭式既做法,食起黎感觉比较健康啦
2023-07-22