2020-10-03 141 浏览
家后喺深水埗嘅基隆街,依度以手工水饺出名好多野食都几吸引,既有港式粉面,也有日式饺子和甜品。我哋嘅先点左饺子同埋米线,两项都有跟餐连饮品。我哋叫咗洋葱猪肉饺同云耳椰菜猪肉饺。卖相非常之靓,煎得干身洋葱猪肉饺用咗紫洋葱,系少有嘅配搭,但又非常好味,紫洋葱好新鲜香甜。一碟四只唔系好唔够喉🤣云耳椰菜猪肉饺口感比较丰富,味道配搭好好我哋煎饺配左一个套餐,会有一个日式饭团。呢个日式饭团里面有牛蒡同埋鸡肉,另外用日本米制造,好味又感觉健康食完饺子之后,我哋食呢个两𩠌米线。我哋拣咗猪手及牛腩作为两𩠌,呢两样野餐牌上都有手指公,应该是好好味的店舖推介。另外我哋选择咗配以牛骨汤米线。猪手真系好入味!肉够林,猪手有胶质,相信秘制时间都有返咁上下,先可以做到呢个效果。另外,牛腩都林及够入味,米线软硬度适中,汤底味道刚好。另外店员推介加菜甫,香辣爽口,同米线一齐食好味另外我哋都点左一碟油菜食。跟餐饮品就点咗菜蜜以及热柠宾。水饺及车仔面已好好,之后的甜品也很惊喜甜品时间我地点左芝士蛋糕同牛乳焦糖布甸。牛乳焦糖布甸底部有焦糖,布甸中牛奶味道非常香浓,质感好滑好滑,而焦糖好香甜芝士蛋糕口感比较结实,芝士味道香浓想食
家后喺深水埗嘅基隆街,依度以手工水饺出名

煎饺双拼

我哋叫咗洋葱猪肉饺同云耳椰菜猪肉饺。卖相非常之靓,煎得干身

洋葱猪肉饺

云耳椰菜猪肉饺

云耳椰菜猪肉饺口感比较丰富,味道配搭好好

饭团

双拼汤面

猪手

油菜

另外我哋都点左一碟油菜食。
热菜蜜,热柠蜜

跟餐饮品就点咗菜蜜以及热柠宾。
水饺及车仔面已好好,之后的甜品也很惊喜

甜品时间
我地点左芝士蛋糕同牛乳焦糖布甸。
日式焦糖布甸

日式手作芝士蛋糕

芝士蛋糕口感比较结实,芝士味道香浓

想食甜品嘅建议早啲来食,因限量供应。我地当日六点几到,已错过咗绿茶芝士蛋糕(卖晒)
这间小店应该系一家人一齐经营,店员亲切,亦好多熟客。佢哋嘅生饺子可以外卖,买回家可放冰格保存之后一日食都几正
下次再来点佢地汤饺食先😊
2020-09-26