2022-07-16
我同囡囡最愛食面,朋友介紹 富山麵家,話個度既拉麵🍜好好食,聽講仲係 日本東京拉麵Show連續五年冠軍🏆去開銅鑼灣,一於帶兩個女去試吓。我地三個人叫左二碗拉麵🍜,另外叫咗小食同飲品。小食選擇有幾款,沙律,雞軟骨,餃子,雞翼。點左小朋友岩食的肉汁滿滿餃子同富山雞翼。新鮮即叫即整,小朋友都食不停。特別中意炸雞翼,外皮香脆,肉質嫩滑,加上芝麻同酸酸甜甜的秘製醬汁,食落更惹味。唔好講甘多,拉麵先係主角呀!店員推介呢度的黑醬油拉麵。本身唔諗住點黑醬油,怕味道太濃,不適合小朋友,驚喜醬油湯底沒有想像中鹹,反而很香。食得出有點魚的鮮甜,原來湯底係用秘製鮮魚醬加豬骨、雞骨及蔬菜等熬煮多個小時而成。麵條軟硬度適中,好有嚼勁,彈牙好味。麵條份量都唔少。溏心蛋蛋味濃香,二塊叉燒有一定的厚度好軟冧。怕熱既我叫左黃金蟹膏牛奶沾麵,沾麵的好處是,湯底和麵條分開上。原來食沾麵都有學問的,夾起麵條,浸進湯汁裏,再放落口。沾麵是拉麵的變奏,上桌時會把麵跟湯分開,但食法、味道、風格均與傳統拉麵截然不同。乳白色的湯底以豬骨、雞骨及鰹魚加牛奶煮成,享用時可把黃金蟹膏拌入湯內,於陣陣奶香中增添海洋鹹香。粗身麵條質地緊緻彈牙,提
去開銅鑼灣,一於帶兩個女去試吓。
我地三個人叫左二碗拉麵🍜,另外叫咗小食同飲品。
粗身麵條質地緊緻彈牙,提升入口的嚼勁,令每一根麵條都容易沾上creamy湯汁。
2人同行,餐廳每人送一客沖繩入口豬軟骨或士多啤梨/抹茶布甸,4人同行,餐廳每人送一客沖繩入口豬軟骨及士多啤梨/抹茶布甸。
飲品:凍鮮泡蜂蜜綠茶 及波子汽水,囡囡一人一杯不用爭