2018-08-29 369 浏览
为庆祝能克服高山症,成功到达相信会系我一生能到达嘅最高地 – 珠峰大本营,去咗试鮨文嘅黄埔店,去鮨文当然系omakase,今之试了不起1850嘅,有好多嘢食,分别有茶碗蒸、刺生5款、寿司8款、云丹盛、手卷、汤同果物食日本嘢,当然唔少得渍物,比平时嘅大碟,有子姜、黄瓜、淮山、牛蒡同红酒桥头茶碗蒸一上碟只见到三文鱼籽,真系好多,先试一口三文鱼籽甜甜哋,一问之下,原来系自家制,用酱油浸过,仲有酒香,再试下蛋,好滑,入面仲有带子同菇刺生5款平静鱼切咗丝,加入由芝麻、葱花同姜蓉,入口先感受到芝麻味,再咬多几口,鱼味出晒,一丝丝慢慢食,送酒一流天妇罗帆立贝帆立贝炸至半生熟,开边,酿入明太子,配上一片紫苏叶,再包上紫菜,入口外脆内软,帆立贝仲系一丝丝的樱煮八爪鱼呢个系黄埔店限定的,烹调时间要三日,第一日要先同爪鱼按摩,再用低温熟成,第二日就开始用明火进行慢煮,仲要每10 分钟检查一次,到咗第三日就加入自家制酱油浸一晚,之所以叫樱煮系因为煮完之后爪鱼系粉红色的,好以樱花咁,同平时食嘅八爪鱼好唔同,淋到难以形容,仲要好入味,喜欢辣嘅朋友,可以试吓点柚子胡椒酱酒蒸鲍鱼系来自九州嘅鲍鱼,用清酒慢火煮7小时,

渍物

刺生5款

酒蒸鲍鱼
系来自九州嘅鲍鱼,用清酒慢火煮7小时,清甜烟韧,仲可以贴吓由鲍鱼肝制成嘅酱味,层次再提升,食完鲍鱼,厨师放底一粒小饭团,可以捞鲍鱼肝汁食,完全无浪费

花咲蟹
北海道四大名蟹之一,仲只限夏季捕捞,用一块大昆布包住蒸45分钟,再拆肉,配上蟹膏,肉味鲜甜浓郁,亦清甜
花咲蟹

开始食寿司,餐厅好有心思,预备咗一块寿司布,比我哋用手食完寿司可以清洁一吓

寿司8款
真鲷
少年鲷鱼,配上柠檬酱油,入口先系酸味再来鱼味,爽口,鱼肉结实

幼𫚕
BB𫚕鱼,寿司饭仲加咗安冈葱,先有鱼味,再食到葱香

目一鲷
共有两层,下层系一大片鱼生加上岩盐,上层系一小片烧过嘅鱼背,上层嘅鱼背烧过后鱼油出晒,好香,下层嘅鱼生油片吸收了一些鱼油,大大提升了鱼香

石垣贝
好新鲜,食时仲郁紧,上碟时厨师拍了石垣见一下,等佢收缩一吓,之后仲叫我哋唔好等,立刻食,好爽口,好鲜甜,有贝味,仲有少少海水味添

真鲭
一大片连皮,仲好光亮,好闪,上面仲加咗一片醋渍白昆布,薄薄的,唔腥仲有有鱼味

喉黑鱼
系关西鱼王,经过网烧后,鱼油出晒,仲有炭烧味,而且肉质细嫰

子持虾蛄
子持虾即系濑尿虾,系虾乸,好多膏,清甜

大toro
大toro经过网烧,上面仲有加咗蒜豉油嘅日本葱茸,我一向觉得食大toro时只感到一口油,今次加咗蒜豉油嘅日本葱茸就无呢种感觉,toro入口即溶,仲有蒜香同葱香

云丹盛
即系海胆杯,好大杯,上面仲有一只大牡丹虾,好鲜甜,海胆都好creamy 甘香又鲜甜

手卷
烧过嘅右口鱼边,加上一碎toro,千满渍,一件手卷,有唔同嘅层次,烧过嘅右口鱼边油份慢慢渗出,厨师包手卷时放了一小片响底,咁鱼油就唔会一手都系
手卷

食饱饱再来一碗熬至奶白色嘅鱼汤,饮落去系满满鱼既鲜甜,之后再以来自静冈嘅提子为今晚画上完美句号,呢款提子系餐厅直接响日本订回来,只次一家,系巨峰Mix黑提,甜度刚刚好
鱼汤
提子
2018-08-20
$2000 (晚餐)
鱼汤
提子