2019-08-26 3536 浏览
有同事生日,于是拉大队去食中菜。我地见未试过呢间餐厅,所以特地book黎试下。一入到去见到个环境好舒服好靓,以淡绿色及浅黄色为主,每枱之前有充足嘅空间。我地一行11人叫左两个5人套餐,另加3笼小笼包2个银丝卷。每个套餐包中汤、4款凉拌小菜、5道菜及甜品。由于我地每样都想试下,所以每道菜都系叫一碟。每道凉拌小菜质素都好高,我尤其中意食葱油海哲皮,口感滑溜弹牙; 花雕醉鸡,鸡件好嫩滑,酒香浓郁; 烤夫跟平时嘅烤夫味道唔同,几特别; 鸡丝粉皮嘅粉皮唔会硬身而且芝麻酱汁味道唔错。左起:烤夫、镇江肴肉 左起花雕醉鸡、葱油海蜇皮。每次食上海菜都一定叫小笼包,今次也不例外,小笼包热辣辣,好多汁,好好食。葱爆牛肉,牛肉好鲜嫩,而且同京葱一齐食,感觉无咁肥腻。回锅肉好够锅气,好香,而且味道很浓郁,好啱配饭食。糖醋鱼块比我想像中无咁甜,而且鱼块好滑。砂锅扁尖豆腐都系第一次食,不过觉得酱汁味道太重。雪菜老豆腐,又一道豆腐嘅菜式,不过呢道明显清淡好多,可以将豆腐嘅香味更突出。套餐仲包埋糖水,估唔到的是唔系红豆沙而是薏米糖水,味道清甜,可以清清味蕾又可以为此餐划上完满句号。

由于我地每样都想试下,所以每道菜都系叫一碟。

左起:烤夫、镇江肴肉

左起花雕醉鸡、葱油海蜇皮。

葱爆牛肉,牛肉好鲜嫩,而且同京葱一齐食,感觉无咁肥腻。

回锅肉好够锅气,好香,而且味道很浓郁,好啱配饭食。

糖醋鱼块比我想像中无咁甜,而且鱼块好滑。

砂锅扁尖豆腐都系第一次食,不过觉得酱汁味道太重。

2019-08-20
庆祝纪念