2021-08-31 56 浏览
今日去咗觀塘附近打羽毛球,打到好攰好攰,連食嘢都冇咩胃口,但係朋友又話想食啲嘢先返屋企,所以就想搵一啲唔太飽嘅嘢食下,然後朋友就推介去食清湯腩。本身諗住食清湯腩嘅都會係一啲比較舊式嘅舖頭,不過呢間入到去裝修都幾新淨,坐得都幾舒服。餐牌上面嘅嘢食都幾多選擇,唔止湯腩河,連咖喱同埋擔擔麵都有得揀,不過第一次嚟食,所以都係揀返最傳統嘅湯腩河黎試下。我同朋友都揀咗清湯牛腩牛筋河,因為我比較肚餓,所以再加左墨丸。呢度嘅牛腩十分之講究,除咗普通牛腩之外,仲可以升級揀崩沙腩/坑腩,本身想揀崩沙腩,不過可惜賣晒,所以就揀咗坑腩。食完呢碗河粉之後真係十分之有驚喜,湯底超級好味,然後啲坑腩都好入味同埋煮得好淋,連本身好少食呢類中式湯粉嘅我都覺得真係好好味。另外我哋仲嗌左兩杯嘢飲,都好有茶餐廳風味。食嘅期間不斷聽到有人話想嗌崩沙腩,可想言之應該真係好好食,希望下次黎食嘅時候可以食到。滿足的一餐!

另外我哋仲嗌左兩杯嘢飲,都好有茶餐廳風味。