2019-11-19 99 浏览
今日去左Time Square附近搵食, 行行下見到小巷入面有呢間日本餐廳, 似係食拉麵既, 我同同事就入左去試下。Lunch hour都唔算多人, 唔洗等位直接就入得! 因為行到好熱, 所以田點左個冷烏冬, 而同事就試左個店員推薦的忌廉烏冬。芥末果醋帶子冷烏冬 ($88)店員好好, 落單時會confirm一次我點既係冷烏冬, 可能擔心我睇錯?! 上碟時, 見到成個碗都佈滿左配菜, 有3隻超大隻既扇貝, 1隻糖心蛋, 3大塊蕃茄, 1堆紫菜絲, 同埋沙律菜, 而烏冬就係最底部。果醋係另外用一隻碟仔上的, 中間有一條綠色的芥末條, 我撈均左佢地就一次過倒哂入去大碗, 然後再將所有野撈埋一齊食! 芥末比我想像中辣,( 可能我未撈均) 第一啖食到我流哂眼水 😂 果醋雖然酸, 但配冷烏冬都幾夾。至於烏冬方面則較為扁身, 但好彈牙好有咬口。不得不提既係果3隻超大隻既扇貝, 好正, 好似食緊sashimi咁樣。黑松露忌廉海鮮烏冬 ($98)我試左幾啖, 本身以為會好漏, 但可能因為個忌廉海鮮湯底唔會太稠, 而且飲落鮮甜可口, 所以好OK。黑松露無事先撈落湯入面, 反而係放係湯碗中間, 等你見到佢係

芥末果醋帶子冷烏冬 ($88)
芥末果醋帶子冷烏冬

黑松露忌廉海鮮烏冬 ($98)
黑松露忌廉海鮮烏冬

我試左幾啖, 本身以為會好漏, 但可能因為個忌廉海鮮湯底唔會太稠, 而且飲落鮮甜可口, 所以好OK。黑松露無事先撈落湯入面, 反而係放係湯碗中間, 等你見到佢係真材實料! 撈完之後黑松露既味道令到個湯好香, 之後每一啖都會食到, 好正! 最後同事食哂D烏冬之餘, 仲差唔多飲哂D湯! 至於配料方面, 有三文魚同埋帶子, 同事話都好食既, 但個湯底實在太出色, 令其他配料被比下去。😆

芥末果醋帶子冷烏冬
黑松露忌廉海鮮烏冬