2019-09-19 92 浏览
为食熊上个礼拜做跟得男友兼摄影师,大热天时系帮女友一个景影几百张,好彩下午茶时间食左个好正嘅旺记茶餐,先至补得翻体力。我地去嘅旺记冰室系喺油塘大食代入面,呢间应该系新开嘅。之前主要帮衬尖沙咀分店,但由于近旅客区,所以通常都要排队排到天荒地老先有得食。今日好好彩,都系等左5-10分钟就有位。我叫左个叉烧滑蛋饭,配冻柠水。旺记呢个滑蛋饭真系个食过最好嘅,唔讲佢个叉烧啦,佢个叉烧一定系做到基本要求啦。要欣赏嘅系佢个蛋,煮得超级滑,入口系即溶个种,劲似soufflé 嘅texture ; 加埋个甜酱油真系不得了,个甜酱油系成碟饭嘅灵魂,有种说不出声嘅好食啊! 女友个虾仁滑蛋都正,个虾仁系超爽口。

2019-09-15
用餐时段