2018-12-11 621 浏览
话说有朋友生日约出嚟食饭,想食海鲜又唔想去西贡呀同三圣啲咁远嘅地方,所以就揾咗间蒸海鲜嘅铺头食啦!咁呢间都系朋友揾出嚟book位嘅,信得过佢拣嘅食店!咁第一道类似蚬嘅东西,其实我都唔知系乜嘢嘅,食落就有海水咸味而且都鲜甜嘅!咁之后呢就到蒸大虾啦,啲虾够大只而且都好鲜甜,食埋虾头啲虾膏真系超级正!之后就蒸扇贝,不过佢就唔连壳上,呢个就冇乜特别啦!再嚟就系蒸贵妃蚌,味道都几鲜甜,上边有蒜蓉同埋粉丝加埋一齐食十分正!之后就系蒸东风螺加埋芋头南瓜同粟米,东风螺好鲜甜,而芋头南瓜同粟米亦都好好味!之后就系蒸龙趸啦,其实我平时就唔多食鱼嘅,不过见佢整出嚟都好靓咁,食左第一啖之后嚟咗觉得又真系几好食嘅,肉身都比较爽同有弹性!之后就到蒸蟹啦,只蟹本身都多膏嘅而且味道亦都鲜甜,食咗都觉得十分满足!不过就唔知点解要连埋啲猪皮一齐蒸,猪皮我就觉得麻麻啦!再嚟就有呢个蒸肉片粟米仔同埋菇,肉有得比你拣要牛肉定猪肉,咁我朋友就唔食牛肉嘅,所以我哋全部都要晒猪肉啦,猪肉味道都唔错新鲜而且唔会簿身!咁其实系蒸海鲜嘅底部系有个粥底喺度嘅,所有海鲜啊肉加菜蒸完之后啲精华呢就流晒落个粥底度,所以最尾食埋个粥底系超级正嘅!咁

咁呢间都系朋友揾出嚟book位嘅,信得过佢拣嘅食店!

咁之后呢就到蒸大虾啦,
啲虾够大只而且都好鲜甜,食埋虾头啲虾膏真系超级正!

之后就蒸扇贝
,不过佢就唔连壳上,呢个就冇乜特别啦!

再嚟就系蒸贵妃蚌
,味道都几鲜甜,上边有蒜蓉同埋粉丝加埋一齐食十分正!

之后就系蒸东风螺加埋芋头南瓜同粟米
,东风螺好鲜甜,而芋头南瓜同粟米亦都好好味!

之后就系蒸龙趸啦

之后就到蒸蟹啦

再嚟就有呢个蒸肉片粟米仔同埋菇

咁其实系蒸海鲜嘅底部系有个粥底喺度嘅,所有海鲜啊肉加菜蒸完之后啲精华呢就流晒落个粥底度,所以最尾食埋个粥底系超级正嘅!咁因为其实我哋多人食啦,系有两个蒸锅嘅,所以都有返两个粥底唔同味道嘅!

食完呢个之后呢,佢就上埋个炸地瓜比我哋,咁食落同台湾果款我觉得差唔多味嘅,都OK唔错!

咁最后呢其实有个惊喜嘅,如果食饭𠮶时入面有人生日嘅话,预早定位𠮶时讲定,系有一啲好得意嘅蒸包送我哋嘅!

2018-11-25
用餐时段