2022-05-20 487 浏览
堂食时间放宽,终于可以再去呢间喜爱嘅拉面舖。首先佢哋装修同其他好唔同,弃传统日式设计走日本动漫风,成个场都甚至连告示都同漫画表达。虽然佢哋播啲动漫歌,我呢个阿姨嚟讲会觉得嘈咗少少,不过拉面都系食一阵啫,唔会坐个几两个钟咁嘛。我钟意食啲带虾味嘅汤头。今次照旧点咗一碗烧海虾味豚骨拉面。樱花虾味道入埋汤头,味道更甜美。虽然日本拉面啲汤头卡路里好高,但我都唔理咁多,会饮埋汤。呢间面条较一幻粗,但一啲都无影响挂汁。面够热、叉烧大块、肥瘦刚好。面条有三个份量选择,女仔200g都已经好够食好够饱,特别大食嘅男士可以叫够300g。 面本身会跟半只蛋。多出𠮶只系之前已经去咗三次,凭单换嘅赠品。溏心蛋整成点,就已经大概知道拉面舖嘅水准。佢哋啲溏心蛋几好食,够入味又唔太熟,所以我系会keep单。(除咗紫菜,跟面嘅其他配料系可以转,换咗赠品又唔想食太多蛋,我会转走跟拉面𠮶半只蛋,皮肤差𠮶排,我就会将笋换走之类。)佢哋跟日本拉面舖做法,日唞卖沾面,夜晚先卖汤面。沾面又系好好食,有机会晏昼去帮衬再写。

烧海虾味豚骨拉面
2022-05-18