2020-06-24 4218 浏览
疫情之下~ 好多朋友都有好几个月冇见过,稍为平服~ 终於约咗一位朋友出嚟嘅摸杯底, 搵一间大家都未食过嘅试新嘢, 终於决定伦哥私房菜,喺openrice book位都几方便, 跟住私房菜已经whatsapp我叫我拣餸~ 因为第一次食所以拣咗啲set~我哋拎咗支wisky上去冇额外收费,当晚餐厅唔系好多人,我谂都系受疫情影响, 所有食物跟住menu上~讲真质素味道都有惊喜,因为设计摆碟精美~材料质素唔错~ 有个密瓜汤我哋仲谂系好甜~但又好清甜(咸), 其实系一个discovery嘅心态~令到我比较深刻印象嘅系陈皮骨同埋个笼仔饭, 因为陈皮骨嗰个陈皮咪真系好香浓, 但冇夺走到嚿肉嘅肉味, 保持肉嘅质感但系又唔会好韧; 呢个笼仔饭用龙趸肉一齐蒸, 讲真我自己都有去买过新鲜嘅龙趸,睇住佢用斧头劈开嘅, 但都冇佢呢一个咁鲜味, 所以厨师嘅手势真系好好~ 价钱黎讲唔觉得佢好贵~但系亦都唔算平, 不过食物质素&招呼真系唔错~worth~