今日出開去美孚影下相就行經見到一間米線鋪頭,見到係香港人的米線,緊係要入去食下。環境好新淨,見到門口有個花籃就知係新開,裝修好有特色,入面樓面有d日式風格。位置都好闊落,開頭都以為普普通通食個米線,點知大有驚喜!酸辣豬骨濃湯米線 $29餸另計我就簡左微辣,一黎到見到碗米線,個感覺一d都唔似普通米線,好似cafe既食物咁,好靚,睇得出好有心機去做,我就叫加左蘿蔔同牛柏葉,米線食落係爽口,有彈性,完全唔係食開個d腍哂個d米線,腐竹食得出好新鮮,厚身,入哂味,唔係一張薄皮,亦有蔥,芽菜等配料,而個湯底都好出色,一d都唔會係味精味,真係新鮮濃豬骨湯,真係會想飲埋個湯底。如果好少食辣又想過下口癮都食到個辣度,唔過火又夠喉,牛柏葉就係好細細條咁,爽口,唔會一大舊有排咬,蘿蔔呢個咁普通既餸,佢都可以係勁鮮甜,真係好出色,價錢亦係普遍米線價錢,一定要食。招牌涼拌粉皮$29餸另計朋友簡左小辣,食落個辣度比我個個係重d,粉皮唔厚,好滑,一食就吸左落口,有少少啫喱感覺,餸簡左豬大腸同鴨血,鴨血好新鮮入哂味,食落微辣, 滷水豬大腸亦都係入哂味,炸黃豆,好脆口好香,另外亦有芫荽,麻醬,青瓜做配料,青瓜爽脆加埋芫

酸辣豬骨濃湯米線 $29餸另計

招牌涼拌粉皮$29餸另計
朋友簡左小辣,食落個辣度比我個個係重d,粉皮唔厚,好滑,一食就吸左落口,有少少啫喱感覺,餸簡左豬大腸同鴨血,鴨血好新鮮入哂味,食落微辣, 滷水豬大腸亦都係入哂味,炸黃豆,好脆口好香,另外亦有芫荽,麻醬,青瓜做配料,青瓜爽脆加埋芫荽多重口感加味道,樣樣都好夾。

麻辣墨魚頭$38
份量夠哂,睇個樣都知新鮮,食落爽口,好鮮墨魚味,佢另外仲有d觸鬚位,大大粒好有咬口,加埋個麻辣同蒜,好香好野味,呢個真係必食既小食,普通米線店邊會有。

泡淑蓮藕尖$38
個樣好得意長長地咁,食落酸酸甜甜,辣度好少,好開胃,好岩做前菜,好開胃,食米線食到咁上下,價一舊都有解辣效果。好特別既小食

玫瑰洛神花茶 (熱)配餐$12
一黎見到個壺我都好驚喜,以為自己去左cafe,估唔到米線鋪會好似去左cafe咁,大開睇唔係茶包,係好足料既花茶,有杞子,橙皮,菊花,玫瑰花,睇落個色紅紅地好靚,好精緻,飲落甜甜地,佢係有加左少量冰糖,開頭以為熱飲會令到食完辣既口會加劇那口,點知飲落好舒服,食完辣野再入反而甜甜地好解辣,好溫和既感覺。呢個熱飲有解辣效果好意外。絕對推介。

蜜桃烏龍茶(凍)配餐$12
飲落開頭係烏龍茶味,之後開始有d蜜桃味出黎,係好清新好香甜既蜜桃味,但佢呢個茶係冇加糖既,唔會有甜味係聞落去有少少水果香甜味,亦睇得出佢茶包有粒粒蜜桃,絕對係足料菜包唔係化學水果味。

整體個感覺好驚喜,好新式既米線鋪感覺,食食下次去左cafe,但又真係可以慢慢食下同朋友吹下水,野食賣相又做到cafe咁,真係米線新體驗,我就一定會再翻桌,睇得出有心機去做,食材都好新鮮好足料