餐厅: 香港老飯店
资讯:

2019-03-18 1031 浏览
一班女仔聚会未必次次都去Café打卡,今次选了有番咁上下历史嘅香港老饭店,全因有朋友好想食正宗上海菜大厅宽敞,装修有怀旧感但并不残旧。侍应有礼貌又热心,主动向我们介绍菜式。小食两小碟,花生香口,腌菜爽脆但对我来说不够酸。最爱溏心蛋的我必点熏蛋!蛋黄香滑,烟熏味道唔会过份浓烈,核桃够脆身。醉鸡虽然系前菜,但份量好大,酒味非常浓郁,鸡肉嫩滑而且入味,鸡皮爽口唔肥腻抵赞。朋友一见餐牌有腌笃鲜汤已经话必点,细问先知腌笃鲜汤是经典上海菜,先用鸡骨加猪骨及腌肉熬汤,再加入当季的竹笋及百页结、青江菜等配菜。汤熬成乳白色,味道浓厚,新鲜竹笋爽口无渣,配合腌肉的咸香令人超回味!再讲一讲原来用砂锅盛汤都有学问,因为热汤更显鲜味,而砂锅起到保温作用蟹粉炒年糕够足料,可以见到一粒粒橙红色的蟹膏。年糕烟韧,大白菜清甜,加上蟹膏一齐煮十分鲜甜!虽然价钱偏贵,但食材同份量都绝对唔Hea。小笼包一笼十只蒸起依然挺身,因为入面充满汤汁所以每次夹都小心翼翼,好彩小笼包皮薄但唔易穿,相信肉馅系用新鲜猪肉,软滑而且有肉鲜味!本来想点高力豆沙做甜品但又怕太饱,所以拣左酒酿丸子,丸子烟烟韧韧,糖水带淡淡桂花香但唔会过甜,食完都唔

小食
小食两小碟,花生香口,腌菜爽脆但对我来说不够酸。
核桃熏蛋(两只)
最爱溏心蛋的我必点熏蛋!
蛋黄香滑,烟熏味道唔会过份浓烈,核桃够脆身。
花雕醉鸡
花雕醉鸡
砂锅腌笃鲜汤
砂锅腌笃鲜汤
蟹粉炒年糕
小笼包

酒酿丸子
本来想点高力豆沙做甜品但又怕太饱,所以拣左酒酿丸子,丸子烟烟韧韧,糖水带淡淡桂花香但唔会过甜,食完都唔会有饱滞感~
四个大胃王点左好多野食就唔一一详述,想食地道传统上海菜,果然都系老字号最有保证,菜式选择多,侍应有礼,最紧要都系每款食物出品都有质素,令人回味!下次一定要叫家中长辈黎食
2019-03-07
  • 蟹粉炒年糕