2022-09-16 50 浏览
太子深水埗之间开左好多新嘅打卡cafe,中秋三日红假就带妈妈出去食下野打下卡,Owens系太子新开嘅文青cafe,见佢假日都有lunch set,而且亦同类嘅cafe抵食,就一于入去试下。餐厅11:30am开门,我地12点倒黎到都已经有几枱客,坐多冇耐已经full house。佢地每日都有几款自家制蛋糕,近门口位嘅Display柜就有实物睇。午餐由$68至$138,本身已经包左沙律/餐汤同餐茶,餐茶仲要唔止普通柠水咖啡拣,柚子蜜同生姜蜜都唔洗另外加钱,如果转其他特饮,就有半价优惠,另外仲可以加钱追加小食同甜品。沙律 - 虽然只系好简单嘅沙律菜同车厘茄,不过够新鲜加埋酸酸地嘅胡麻酱,清新开胃。餐汤 - 系杂菜汤,虽然细细碗但好多料,萝卜、洋葱、牛肉都有。水牛城鸡翼(跟餐加$38) - 鸡翼上面虽然铺满水牛城酱,但外皮仲系脆脆地嘅,辣度只系BB辣,惹味得黎连唔食辣嘅朋友都食倒,鸡肉亦唔会太干。美国BBQ手撕猪肋骨汉堡配薯条($92) - 面包有稍微烘过,够干身唔会太腍,配埋中间嘅BBQ手斯猪肋骨,甜甜地几惹味。薯条香脆得黎唔会太油。北海道带子墨鱼汁扁意粉($82) - 扁意粉上面有两粒带子

沙律
餐汤
美国BBQ手撕猪肋骨汉堡配薯条
北海道带子墨鱼汁扁意粉($82) - 扁意粉上面有两粒带子,虽然唔算大粒,但以哩个价钱交足功课。每条扁意粉都好均匀挂满墨鱼汁,唔会太水汪汪唔洗惊弹到周围都系,意粉软硬适中,亦唔会太咸。
北海道带子墨鱼汁扁意粉
冻香茅生姜蜜(跟餐加$4) - 跟餐嘅生姜蜜系热嘅,转冻饮加$4,入面插左大大枝香茅,饮得倒姜味又唔会太辣。

蜜桃乳酪(跟餐半价后$21) - 另一杯餐饮就转左特饮,蜜桃乳酪加左食用色素染成淡粉红色,上面再放左玫瑰花瓣,卖相好少女,饮得出蜜桃香甜味同乳酪嘅酸甜,都几好饮。
冻香茅生姜蜜 & 蜜桃乳酪
自家制蛋糕(跟餐加$28) - 甜品有几款拣,如果拣自家制蛋糕可以出去蛋糕柜有样睇,我拣左抹茶麻糬蛋糕,海绵蛋糕入面中间白色就系麻糬,蛋糕唔会太干,抹茶味清香,配埋QQ麻糬,食完大满足。
茶麻糬蛋糕

总结,野食野饮都冇令人失望,假日午市时段都可以叫set,比同类型嘅文青打卡cafe抵食。
沙律
餐汤