2020-08-25
自從喺日本食完天婦羅丼飯便深深愛上左,香港都有幾間過江龍店,今次就試左榮獲連續5年日本天丼金賞獎的【天吉屋】。前菜沙律可以無限添加,配埋柚子醬開胃醒神。《天幕御膳 $148》黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、什錦炸物、南瓜、茄子、四季豆、炸紫菜天幕御膳可以有三種食法,例如只淋上天丼醬汁,或者變成茶泡飯,不同的配料可以配搭不同的食法。天婦羅的脆漿都好薄身,軟殼蟹啖啖肉,金黃酥脆不會好油膩,不過脆漿就有d快腍。海紅鯛配紫蘇葉散發出獨特的味道,吃著好清爽,仲有洋蔥和魷魚製成的什錦炸物,而且呢個餐係白飯任加,岩曬大胃王食啊!《天吉丼 $118》黑虎蝦、魷魚、海紅鯛、南瓜、茄子、四季豆、炸紫菜、溫泉蛋黑虎蝦肉質爽口,鮮甜彈牙,溫泉蛋亦採用適合生吃的日本雞蛋,橙黃色的流心蛋包裹著每粒米飯,蛋味香濃,飯粒煙韌。亦有不少蔬菜配搭,例如南瓜、茄子、四季豆,感覺天吉丼的份量控制得幾好,食完好滿足又唔會過份飽肚。《天吉雙品 $108》冷稻庭烏冬配細丼飯(什錦炸物、黑虎蝦、茄子、四季豆、溫泉蛋)烏冬其實都有得揀溫食的讚崎烏冬或冷食的稻庭烏冬,我就一定揀冷食!稻庭烏冬鋪滿柚子皮、紫菜、芝麻,烏冬幼身有咬口,如果醬
前菜沙律可以無限添加,配埋柚子醬開胃醒神。
《天幕御膳 $148》
《天吉丼 $118》
黑虎蝦、魷魚、海紅鯛、南瓜、茄子、四季豆、炸紫菜、溫泉蛋
《天吉雙品 $108》
烏冬其實都有得揀溫食的讚崎烏冬或冷食的稻庭烏冬,我就一定揀冷食!稻庭烏冬鋪滿柚子皮、紫菜、芝麻,烏冬幼身有咬口,如果醬汁再濃d會更好。細丼飯配料亦很豐富,黑虎蝦、溫泉蛋、洋蔥和櫻花蝦製成的什錦炸物,呢款配搭變化多d,一冷一熱食係幾得意。