餐厅: 天天海南鸡饭 (Fashion Walk)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
记得之前朋友系新加坡工作,我去旅行探C小姐,同佢plan行程嘅时候佢问我有乜想食,我第一个答案,唔需要犹豫,即刻答天天海南鸡饭。食过一次之后,当然非常难忘,因此佢刚刚来港的时间我都真系好期待,希望寻回那天在food centre的感动。不过开头好多人都话佢质素完全唔及新加坡,而且水准唔隐定,但近来几个朋友都话,近来改头换面,生色不少 。原来佢包左四个品牌,全部都有名有姓,好多都系米芝莲推介,有老街坊,有五十年代,超好面,当然仲有取得大中华区的独家永久经营权嘅天天海南鸡饭,基本上佢唔系叫海南鸡饭,佢叫Tian Tian Authentic。你以为好单一嘅食物?错啦,呢到有黑松露墨鱼虾多士,迷迭香火焰黑金叉烧同鲜大虾冬阴功汤,你应该都无谂过有咁泰同中式嘅食物,最紧要个冬阴功汤系堂弄,酸辣都强劲。火焰黑金叉烧好睇又好食,黑松露墨鱼虾多士个种fusion感,印象都好深刻。古法肉骨茶就好似带咗你去新加坡嘅黄亚细肉骨茶一样,强烈嘅胡椒香,仲要有吸尽所有肉骨茶嘅腐竹同有大大条肉骨你享受。老街坊呢个品牌好多人都知,但原来佢嘅牛筋牛腩煲原来都出色过好多香港嘅地道柱侯腩。天天海南鸡当然系主角,只不过相对其

天天海南鸡当然系主角,只不过相对其他咁出色嘅食物,呢个即刻唔系我嘅终极目标。

南海青咖喱有好多海鲜如青口、虾、鱿鱼等等,不过重点系劲好送饭嘅青咖喱。

新加坡辣椒炒肉蟹配咸煎饼系我当晚食过嘅私心推介,个辣椒汁当然好,但咸煎饼点上之后味道简直系升华十倍,食完你真系好怀念新加坡式嘅海鲜。

尾声的食神鱼子海鲜炒鸡油饭,地道甜品如芒果三色糯米椰浆甜饭同新加坡原味豆腐花都有著唔少当地特色,香港其他地方比较少见。

而最后的一杯50 年代南洋咖啡,又系另一个米芝莲品牌,一间餐厅可以试咁多间米芝莲嘅水准,唔拖马过嚟都食唔晒 ,一次满足四个愿望,贪心过见到神灯。