招聘中
$16,000-$20,000
月薪 (面议)
2021-01-30 2296 浏览
喺香港食到嘅鸡汤拉面唔多,但间间都各有特色,之前介绍个好龙嘅鸡白汤鸟华亭,今次介绍嘅系嚟自日本大阪嘅冠军级拉面立体派。依间拉面之所以系冠军级系因为主理人系拉面大师林隆臣,拍住日本厨艺界领袖人物松村贵大。林隆臣系大阪冢本駅既排长龙人气旗舰拉面店「创作らーめんStyle林」,松村贵大喺日本拥有八个拉面品牌。-🍜 特级白汤(大) 💰118(👅: 9/10)呢款系唯一林隆臣推介既拉面小,有得拣大同小,大同细分别在叉烧数量同有冇蛋,而份量唔差太多,大既个碗好大,食落个份量正常,足够正常人食饱。食拉面第一样是会试佢个汤,师傅坚持用地道同天然既食材熬制汤底,汤底用肉汁丰腴既日本米鸭丶有机饲养既京都丹波地鸡同由昆布职人独家为林隆臣采摘既笼目昆布精制而成,所以鸡白汤饮落非常浓同鲜甜,温度足够,偏重味,个人觉得系可以接受既咸味,第一啖饮会有啲咸,但再饮会饮到鸡汤既味,饮落唔觉油腻,比起一般豚骨汤底冇咁油腻,几滑几香,有少少奶油嘅香味,我觉得系可以饮哂既鸡汤。面系偏粗,唔系九州个种细面,微曲,听讲两位拉面大师特别选用优质既日本小麦粉、鸡汤同鸡蛋自家手造心目中最理想既中等粗度面条,软硬度无得选择,传统日本拉面

🍜 特级白汤(大) 💰118(👅: 9/10)

特级白汤(大)

软硬度无得选择,传统日本拉面都系无得拣,不过硬度适中,食落爽口弹牙,我钟意食硬D既面不过只要佢唔系淋身既都可以接受。
叉烧有三大片但切到好薄既慢煮叉烧,系豚肉叉烧而唔系鸡肉,质感唔算嫩滑但每块叉烧都入味,吸收晒白汤既精华。
配料有豆苗、笋干、京葱丝同溏心蛋。温泉蛋晶莹通透,蛋黄非常流心,蛋白够绵够淋,非常出色。

🌟价钱黎讲立体派定价系中价至中高价(88-118),118只有特级白汤大,以香港价钱黎讲算系可以接受,因为过左100之后系另一个关口,质素只论鸡白汤系香港可以再食既鸡汤拉面之一。不过呢家只有中环威灵顿街总店一间,要食就要特登黎但我觉得系可以接受,因为佢唔只一款拉面。
除左特级白汤拉面出色之外,人气拉面仲有松村贵大系日本既招牌拉面之一「海体酱油汤」、仲有「地立浓汤」、「天方白汤」、「地立辣味浓汤」、「天方辣味白汤」。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 7.5/10
💰消费: $118 (服务费: 10%)
2019-08-12
  • 特级白汤