串烧就食得多,串扬(Kushikatsu)真系第一次听,佢嘅发源地系日本大阪,kushi指串烧,katsu指吉列,加埋一齐即系吉列串烧!Jan Jan 串扬专门店就系嚟自大阪,系当地人气串扬连锁专门店,而香港系佢哋冲出日本嘅首个地方。Jan Jan嘅格局系日式居酒屋,不过今次我哋系Lunch Time去食,价钱会比晚市平,但有啲菜就要晚市先有,所以系鱼与熊掌🤪▪️7串套餐 $198套餐会包本日前菜一客、串物(4/7/10串)、主菜一客同饮品一杯,有部分串物同主菜要额外加钱,我哋每人7串嚟讲,我就饱嘅,不过男朋友就觉得唔饱哈哈哈哈哈哈😂另外枱上面都放咗唔同嘅酱,最吸引我系秘制辣酱,食落有啲啤酒味,我觉得只系少少辣,但男朋友就认为几辣。店员上菜𠮶阵亦会逐串介绍同讲解埋可以点咩酱,好贴心!前菜:分别有沙律同生椰菜,椰菜系一片片上咁蘸串扬汁食,听讲大阪人会用椰菜当扫咁扫啲酱上炸物,然后仲会同串物一齐食,中和油腻感,不过成片对我嚟讲有啲难咬🤪串烧:💯鸡胸软骨原来呢个系我平时专食嘅三角骨,一次食到咁多条真系好爽!!!因为平时包住旧骨嘅肉都有啲嚡,可以直接食骨系天堂!!!!!!!万分推介平时钟意食三角

▪️7串套餐 $198

前菜:

串烧:
💯鸡胸软骨
原来呢个系我平时专食嘅三角骨,一次食到咁多条真系好爽!!!因为平时包住旧骨嘅肉都有啲嚡,可以直接食骨系天堂!!!!!!!万分推介平时钟意食三角骨嘅人食!🫶🏻

✅赤鸡颈肉
几爽口、香嫩!

串扬:
🉑猪
猪肉肥瘦混合,初初食觉得有少少嚡,食到肥嘅部分就冇问题了

⛔️鸡肉紫苏卷
鸡肉颇嚡,男朋友就认为炸完之后冇乜紫苏叶味,所以有啲失望

✅三文鱼
好嫩!平时煎熟少少我已经唔钟意,但呢个真系恰到好处!

✅洋葱
最神奇嘅地方系佢只系半生熟,但食落系甜!而且爽口得嚟唔会有洋葱𠮶种辣!

✅薯仔
好软熟!(会有不好吃的薯仔吗?!)

✅香菇(+$5)
外脆内juicy!鲜香味美!

🉑牛(+$5)
男朋友话牛肉普通,冇特别

💯虾(+$5)
我本身好钟意食虾,但都几拣择,因为如果虾唔新鲜我系会敏感的。呢个串扬虾好好食!!佢系成只大虾炸,虾肉新鲜好实净,必试!!!!

💯黑松露芝士(+$10)
虽然要加10蚊有啲肉赤,但口腹得到满足!好香黑松露味,个芝士波混咗薯蓉,香软得嚟带少少烟韧嘅口感!钱和美食之间,我下次还是会选择美食!🥹

主菜:
✅烧饭团(酱油)
我第一次食烧饭团,佢烧得几脆同埋有少少饭焦,好香!

💯冷荞麦面(+5)
呢样又系我其中一样无脑必选美食,有wasabi直头完美!而且似系用新鲜wasabi磨,唔太攻鼻,同样好食!!

甜品
💯炸富士苹果(+15)
第一次食呢种形态嘅苹果,不过食落个口感有啲熟悉,好似食紧苹果批咁!但就冇咗啲酱,纯脆皮包住超甜嘅苹果!好食!连我平时唔钟意食苹果都觉得可以!

饮品:
✅可尔必思梳打水
✅热柚子茶

总结!串扬出色,炸皮好精准,唔会过厚,亦都冇咩油腻感!是会回头的店!下次想试𠮶个半熟蛋😛
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
2023-04-26
$245.5 (午餐)
  • 炸富士苹果
  • 黑松露芝士