之前見有唔少人到依間咖啡店打卡📸,甜品望落幾吸引🥰,所以決定到訪。咖啡店幾有玩味,店名是「二世祖」的英文諧音,牆上塗上充滿藝術感的搞鬼壁畫🧑🏽‍🎤,吧檯上放滿機械人模型🤖✨。咖啡店有供應意飯🍛、意粉🍝、漢堡🍔、薄餅🍕和自家製作的甜品🥧。🍽️ 墨汁芝士軟殼蟹煙三文魚薄餅薄餅餅底超薄脆🍕,上面塗上混入墨汁的芝士🧀,芝士味香濃,每塊薄餅都捲上兩片煙三文魚🐟,面頭再加上炸得金黃香脆的軟殼蟹🦀,並灑上芝士碎🧀,材料非常豐富,而且全部都是我最愛的食材,每啖都大滿足🥰。🍽️ 白酒蜆肉扁意粉扁意粉一上菜香氣撲鼻🍝,好有蒜香🧄和橄欖油味,帶點白酒香氣🍸,有少許辣🌶️,夠惹味,蜆肉鮮甜肥美,唔會食到沙👍🏽。🍮抹茶心太軟配雪糕心太軟造型相當討喜😍,切開有抹茶醬慢慢流出,質感偏杰身,濃郁醇香🧉,蛋糕部分口感軟綿綿,伴碟有餅乾碎🍪、藍莓🫐和蜜糖🍯,非常美味,而雪糕可以選擇豆腐味或玄米茶味🫖,我選擇了玄米茶味,夾返個茶味心太軟,一冷一熱的配搭,衝擊味蕾,非常滿足😋。🍵 抹茶鮮奶抹茶味非常香濃帶微甘,質感厚重,飲完都見到杯邊仲有厚厚一層抹茶。果然是無令我失望😍,咖啡店的抹茶製品真的非常出色👍🏽,下次會想再訪試埋朱古力製品

🍽️ 墨汁芝士軟殼蟹煙三文魚薄餅

🍽️ 白酒蜆肉扁意粉

🍮抹茶心太軟配雪糕

🍵 抹茶鮮奶

果然是無令我失望😍,咖啡店的抹茶製品真的非常出色👍🏽,下次會想再訪試埋朱古力製品。

🙋🏽‍♀️想知更多飲食資訊, Follow Instagram: misslittlebigeater 🙆🏽‍♀️