年底时去铜锣湾路经呢间门面几英伦风🇬🇧既cafe,见到佢地soft opening已经好有兴趣,前两个星期六终於有时间去试😆当日我地大约4点去到前面有5组客人排紧👫👭,最後等左起码40分钟先有得入座🪑,唔算好耐,但等待时间总系过得特别漫长😫.有别於一般cafe,呢度既menu并无出现汉堡包🍔、all-day breakdast🔆又或者系pancake🥞呢类人气item,取而代之系一共5款以地名为名既brunch plate,分别系London🇬🇧、Paris🇫🇷、Yokohama🇯🇵、Calcutta🇮🇳同Hong Kong🇭🇰,每款都会呈现返个个地方既特色食物,加上cafe走既系fusion路线,巧妙地从细节位上将西式融合,甚具创意🤗至於轻食就有法式杏仁酥、朱古力挞、玉桂卷同几款是日甜品,由於当日我地太晏去到,最想试既London同Calcutta 两款大热brunch plate同埋玉桂卷已经卖晒,好可惜试唔到😢******************************✨ Yokohama🇯🇵 ($158)呢款brunch系由牛丼🐮、蛋🥚、腌萝卜、焦糖洋葱🧅同日式烧酱组成,鸡蛋同

✨ Yokohama🇯🇵 ($158)
呢款brunch系由牛丼🐮、蛋🥚、腌萝卜、焦糖洋葱🧅同日式烧酱组成,鸡蛋同平时食既无太大分别,略带酱油味唔会腌得过咸,蛋黄够溏心食落几黏口;虽然menu上写住配既系班尼迪蛋,但无论视觉、味道还是质感上佢都同一只溏心蛋无异,味道正正常常🧐

主角系两大块约3至4成熟既牛肉薄片🐮,粉嫩得黎亦无血水渗出,怕食生肉既朋友可以放心👌🏻 个人认为牛肉尚算嫩滑,食落有𡁻劲但就比较难咬开,牛味唔算好浓😅
值得加分既系牛肉下面既米汉堡,表面带有焦香,食落脆卜卜好有咬口,而淋系上面既烧酱系偏向真.日式既味道,份量足够同唔油腻,夹埋蛋黄酱同焦糖洋葱一齐食,味道令人开胃😋

虽然牛肉个部份不完美,但个人觉得日後再访encore都无妨👌🏻
✨Hong Kong🇭🇰 ($108)
呢款代表住本土既brunch系经典午餐肉所制成既junk Scotch egg🥚,个人认为处理手法做得唔错,外层够香脆,质感够结实唔会松松散散👍🏻

只系碍於午餐肉既形象实在太深入民心,炸餐肉苏格兰蛋听落几有噱头,其实只系将午餐肉原本既形态改变,食完未有令人惊艳既感觉,个人认为都系原块午餐肉咁食会比较有满足感🙈
饭底用既系日本米🌾,软硬适中口感不错,淋埋豉油同加左葱花更有烧味饭既神髓就更加地道,另外亦同样有腌萝卜、焦糖洋葱🧅同埋红萝卜🥕、紫椰菜丝作配菜;可惜饭底🍚只靠豉油衬托略嫌湿润度不够,食左几啖觉得有啲dry🙈
✨ 朱古力挞🍫 ($38)
朱古力挞质感浓稠,然而食落只有甜度,可可味道并唔香浓, 如果平时食开有%既朱古力大概会觉得佢既可可味道只属一般😣

挞皮以杏仁粉取代传统面粉,无麸质关系所以质感偏淋唔会好酥脆,但最令人无言既系挞皮既味道奇怪,并非杏仁粉既味道而系好大阵雪柜味,不禁会令人猜想到底系存放不当定系已经制作左一段时间etc.,呢一点cafe真系有必要要改善😥
当日见到隔离枱食紧件好似waffle既almond pear tart,出於隔离饭香既心态本人系好後悔点左呢件味道不讨好既朱古力挞😂
✨ 味噌焦糖拿铁☕️ (Hot $50)
呢杯结合左味噌同焦糖既咖啡有创意得黎味道仲唔突兀,系呢度既大热咖啡之一🌟

味噌既味道唔会太明显,而多左味噌之後焦糖既甜度稍被中和,甜度刚好唔会只有死甜,不过焦糖既香气就无乜🤨
✨ 蜜糖肉桂拿铁🍯☕️ (Hot $50)
咖啡制作时离远已经闻到浓烈既肉桂味,对於唔锺意肉桂个阵香料味🌿既朋友可能未必接受到🤣
虽然肉桂既味道都几重但就不带辛辣感,咖啡入口之後再慢慢细味会感受到蜜糖🍯既存在,个人几喜欢呢杯咖啡既味道,冬天❄️饮就更加觉得温暖☺️
美中不足既系呢度既咖啡感觉似系以特色为主,咖啡既味道其实唔太突出,如果平时系饮开咖啡/稍为对咖啡有要求既,呢度既咖啡就未必满足到味蕾😅
👧🏻人均消费:$200
😋味道指数:3.8/5
💰抵食指数:2.5/5
🪑环境指数:3.5/5
💁🏻‍♀️服务指数:3/5
👍🏻再访指数:3.5/5
📍Passepartout
地址:铜锣湾骆克道447-449号中威商业大厦地铺2号舖
⏰营业时间:09:00–18:00(Mon–Sun)