2019-04-12 469 浏览
人大在,大家工作忙碌,成日都好难约得齐见面,今次其中一位姊妹生日,终于可以约齐晒五位聚埋一齐嚟个姊妹聚会。我呢负责买蛋糕,难得可以见面,想食得特别啲,行铜锣湾睇下有咩蛋糕舖适合,见到呢间好靓嘅西瓜蛋糕,系悉尼食过一试难忘心所以谂都唔使谂就即刻买咗啦。我都有试过上蛋糕堂去学整呢个蛋糕,但系自己整完出嚟系失败,唉,个西瓜系咁出水搞到成个蛋糕都好多水。但呢个食完,完全有喺悉尼食嘅味道一模一样!一共有六层,望住呢个蛋糕系一件赏心悦目嘅事,姊妹们见到蛋糕个个都心花怒放,一齐攞电话出嚟系甘影。第一层系满满嘅士多啤梨生果啫喱加上玫瑰花瓣同开心果仁碎。士多啤梨全部都系甜甜的。下面系蛋糕,忌廉,西瓜,忌廉,蛋糕。用忌廉阻隔左西瓜,以防整湿蛋糕,令蛋糕依然可以保持到干身嘅杏仁蛋白饼。忌廉企身得嚟亦滑口,甜度适中,完全冇腻感觉。到底要点先可张一块多汁嘅西瓜放系蛋糕入面,而唔会令佢系蛋糕入面出水,呢一件事的确好神奇。但仲要保留到入口都仲有西瓜汁,散发出淡淡玫瑰花嘅味道。西瓜蛋糕不愧为王牌蛋糕!下一次再有庆祝,又有籍口可以买西瓜蛋糕食!

但呢个食完,完全有喺悉尼食嘅味道一模一样!

下面系蛋糕,忌廉,西瓜,忌廉,蛋糕。

西瓜蛋糕不愧为王牌蛋糕!

下一次再有庆祝,又有籍口可以买西瓜蛋糕食!

外卖自取